Един от символите и стожерите на британската национална идентичност, Уиндзор (Windsor Castle) е най-старият замък във Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Тази средновековна крепост и до ден днешен е един от символите на кралската власт във Великобритания. Замъкът Уиндзор е построен от Уилям Завоевателя през XI век, и понастоящем все още се използва от кралицата на Англия. Този замък наред с Бъкингамският дворец е една от двете официални резиденции на сегашната кралица Елизабет Втора. Обикновено тя идва в замъка Уиндзор през ранното лято и още веднъж през зимата – най-често за Коледа. Уиндзор е отворен за туристически посещения, но само когато върху масивните му кули не се вее знамето на страната. Развяващият се флаг означава, че кралицата в момента е там и не са възможни посещения. В замъка Уиндзор са се чествали сватби на кралското семейство от 12 век, та чак до наши дни, както и са погребани много от кралете и кралиците. Замъкът Уиндзор е разположен край едноименния английски град, който се намира в графство Бъркшир. Замъкът Уиндзор е абсолютен рекордьор – той се счита за най-стария и най-големия все още обитаван замък в света. Замъкът Уиндзор е издигнат с първоначалната идея да бъде отбранителна крепост. Уилям Завоевателя наредил издигането на двореца на десния бряг на Темза през XI век, като основната идея била Уиндзор, заедно с още няколко ключови крепости, да бранят пътищата към английската столица. По-късно крал крал Хенри II заповядва да издигнат двореца от камък, като построява и няколко кули. Оттогава насам замъкът Уиндзор не е спирал да бъде кралска резиденция. През XIV век Едуард III разрушава построеното от неговия предшественик, за да издигне замъка Уиндзор такъв, какъвто се вижда днес.

До главния портал на замъка Уиндзор се намира и най-късата улица на земята, кръстена на кралица Шарлот, чиято дължина не надхвърля повече от метър.

Невероятната катедрала „Сейнт Джордж” е построена в Долния вътрешен двор в периода между 1475 г. и 1525 г. Архитектурният й стил е впечатляващ, тъй като религиозния дом е издигнат в духа на т.нар. перпендикулярна готика. Вътрешният й дизайн и интериор са не по-малко впечатляващ.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Уиндзор