Европа >> Великобритания >> Манастири >> Англия >> Уестминстърското абатство

Уестминстърското абатство

Информация | Kарта
seen
5806
facebook
Уестминстърското абатство

Несъмнено една от най-известните сгради в , а и в цялото Обединено кралство, е Катедралата на Свети Петър или Уестминстърското абатство (Westminster Abbey). Уестминстърското абатство е готическа катедрала, намираща се в в централната част на града, в района Уестминстър. В абатството се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. Там са и погребани много известни личности. В далечната 616 г. на мястото на днешното Уестминстърско абатство е имало храм. Строиителството на днешната катедрала е организирано от Едуард Изповедника в периода 1045 г. - 1050 г. и е осветено на 28 декември 1065 г. Параклисът на Хенри VII е построен през 1503 г. и е един от най-красивите в Европа. От 1245 г. до 1517 г. сградата претърпява реконструкция, след която добива сегашния си готически стил.

В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др. Уестминстърското абатство е в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Музеят на Уестминстърското абатство е разположен в 11 - вековната сводеста крипта на Св. Петър, под някогашната спалня на монасите. Това е една от най – старите части на абатството. Експонатите включват колекция от кралски и погребални предмети като например погребалните седло, шлем и щит на Хенри V, фрагменти от скулптура от XII век и др. Тук се намира и най – старият олтар в Англия. В легенда е обвита вратата на Уестминстърското абатство. Тя разказва, че е покрита с човешка кожа и е най-старата във Великобритания. Според експертното мнение на специалисти тя е поставена преди 900 години, през 1050 г., по време на управлението на основателя на абатството Едуард Изповедника. Направените изследвания показали, че кожените фрагменти по вратата, за които се носи легенда, че са от осъден на наказание мъж, всъщност са телешки.

Смята се, че вратата е оцеляла, тъй като е във вътрешността на абатството и се използва постоянно. Това е единствената оцеляла англосаксонска врата в страната. Дървото, от което е направена, е расло между 924 г. и 1030 г.

Снимки Уестминстърското абатство
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Уестминстърското абатство. Снимки от Уестминстърското абатство и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Уестминстърското абатство - фасада
Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство - двор
Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS