Под земите на Лондон в миналото е била изградена подземна мрежа от кабинети и офиси, които били предназначени за правителството и служителите му по време на война. Този лабиринт от тайни тунели и подземни стаи бил известен като военновременните стаи на кабинета.

Възникването им е провокирано когато през 30-те години на миналия век се появява реалната заплаха от война на Германия и евентуални разрушителни бомбардировки. Така под сградата на хазната и в близост до „Хорс Гардс Роуд” започва изграждането на комплекса от 200 стаи.

Във военновременните стаи на кабинета в спартански условия в периода август 1939 г. – 1945 г. работи военновременното правителство. Именно тук са живели и работили Уинстън Чърчил, неговия кабинет, началниците на щабовете на видовете въоръжени сили и около 500 цивилни служители.

Комплексът военновременни стаи на кабинета бива изоставен през 1945 г. след капитулацията на Япония и бива отворен за посещения през 80-те години на миналия век.

Достъпни за посетителите са военновременния кабинет, картната зала, както и офисът на Чърчил. Освен тях посетителите на военновременния комплекс могат да разгледат столовата, болницата, стрелбището и спалните.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Военновременните стаи на кабинета