Апсли Хаус

Информация | Kарта
seen
2826
facebook
Апсли Хаус Photocredit: chrisdorney | Fotolia

Жилището на първия херцог на Уелингтън в Лондон е известно като №1 или Апсли Хаус (Apsley House). Апсли Хаус е единствената сграда на територията на Хайд Парк и се намира в неговия югоизточния ъгъл.

Първоначално Апсли Хаус е била проектирана за лорд Апсли през XVIII век от архитекта Робърт Адам. През 1807 г. Апсли Хаус става владение на маркиз Уелсли. През 1828 г. са направени разширения по къщата, като за тази цел е нает архитектът Бенджамин Уайът.

Апсли Хаус е служила и като лондонски дом на Уелингтън докато той е бил министър председател. За него било удоволствие да покани гости, тъй като обичал да показва забележителната си колекция от картини, сребърни съдове, порцелан и други трофеи.

Апсли Хаус бива подарена на нацията през 1947 г. и бива представително реставрирана през 90-те години на миналия век.

Днес Апсли Хаус е обявена за паметник на културата и до нея има публичен достъп като музей и художествена галерия, въпреки че настоящият херцог на Уелингтън все още използва от време на време част от сградата. Това е може би единственият запазен пример в Лондон за аристократична градска къща от този вид. Стаите се поддържат, доколкото е възможно, в първоначалния им стил и декорация.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS