Банкетната къща в Лондон е историческо място в Англия, което се свързва с провеждането на много дворцови церемонии. Банкетната къща е била част от стария кралски дворец Уайтхол, който бива изпепелен до основи от опустошителен пожар през 1698 г. Банкетната къща е всъщност и единствената сграда, която се запазва от него. Сградата е проектирана през 1619 г. от Иниго Джоунс и е завършена през 1622 г. с помощта на архитекта Джон Уеб. Такава била волята на Джеймс I, който намирал старата постройка за загнила барака. Идеята била на бял свят да се появи красива постройка в неокласически стил. През 1649 г. Чарлз I е екзекутиран на ешафода пред сградата.

Самата сграда представлява една единствена стая, висока два етажа, украсена с картини на Сър Петер Паул Рубенс, които са поръчани от Чарлз I през 1635 г., за да попълни облицовката на тавана. Банкетната къща въвежда изтънчен италиански ренесансов стил, непознат в Англия до този момент.

Банкетната къща вероятно е планирана като част от голям нов дворец в Уайтхол, но напрежението, довело до Гражданската война попречило за това. През 1685 г. Банкетната къща била първата сграда в Англия, в която изплозвали стъкло тип корона за прозорците.

Банкетната къща е свързана с доста важни събития от историята на Англия. Например в нея Чарлз II отпразнува своята реставрация през 1660 г., и отново тук, през 1689 г., е предложено на Уилям и Мери да заемат трона.

Банкетната къща е играла и ролята на Кралски параклис и музей, докато не бива реставрирана през 1963 г. и отворена за посещения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Банкетната къща в Лондон