През 1694 г. в Лондон, на улица Треднийлд, се появява една красива сграда, в която би трябвало да се задвижи механизъм, с който успешно да се събират пари. Това е била Английската банка (Bank of England), чиято сграда е по проект на шотландеца Уилям Патерсън, и чийто първи управител е бил сър Джон Хублън.

Само няколко години по-късно, през 1708 г., Английската банка започва да се радва на монопола си върху печатането на банкноти. През 1780 г. бунтовниците на Гордън шурмуват банката, но благодарение на незабавните реакции на милицията и доброволци атаката бива осуетена. От този момент до 1973 г. на пост в сградата на Английската банка застава военна охрана. Така се ражда израза „сигурен като английска банка”. Мащабна реконструкционна програма на сградата на Английската банка започва през 1788 г., а водещ архитект е сър Джон Соун. Така сградата се сдобива с красив неокласически вид и поради причини за сигурност остава без прозорци. Между войните персонала нараства и това налага ново разширение на Английската банка, което този път бива ръководено от сър Хърбърт Бейкър.

Към края на XIX век от Английската банка са премахнати сметките на частните клиенти и институцията се превръща в правителствена банка.

За да може да се проследи историята на Английската банка, през 1988 г. в една от залите на Соун, по волята на кралицата, е създаден специално за целта музей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Английската банка