Мостът Тауър (Tower Bridge) в Лондон освен всичко останало, приписващо му величие и значимост, е и един от петте моста, на които всяка жена иска да бъде целуната.

Мостът Тауър се извива над река Темза и съединява две лондонски забележителности: най-старинната - кралският Тауър, и най-новата - оприличаваната на огромно стъклено яйце сграда на кметството. Независимо от своята ярка готическа визия, мостът Тауър е на не повече от век като съществуване. Мостът Тауър е изображение-икона, познато по целия свят. Строителството на моста започва през 1886 г. като проекта за него е изготвен от Сър Хорас Джоунз. Строителството завършва след 8 години, като официалното откриване на моста Тауър е на 30 юни 1894 г. и то от Уелския принц – бъдещият крал Едуард VII. Неоготическите кули-близнаци са покрити с гранит от Корнуол и портландски камък, а скелетът е направен от повече от 11 000 тона шотландска стомана. Два масивни бетонни кея, с повече от 70 000 тона бетон са потопени във водата, за да поддържат конструкцията.

Архитектурата на моста Тауър е изключително творение. Той представлява комбинация от кобиличен и окачен мост, висок 244 м, като двете кули са по 65 м. Централната част на моста е дълга 61 м и е разделена на две равни части, които могат да се вдигат на 83 градуса посредством хидравлична система, за да позволят на речния трафик да минава отдолу, когато се налага. Мостът Тауър разполага и с пешеходна зона, като самите пешеходи пътеки се намират на височина 44 м от водата при прилив.

Интересно е да се спомене, че мостът Тауър се управлява от истински капитан, тъй като по реката се извършва корабоплаване и този процес трябва да бъде контролиран. От този капитан и неговата преценка зависи в уредения час да бъдат вдигнати крилата на моста. С изключителна пословичност се слави случая с американския кортеж на президента Бил Клинтън. Той висял с часове на моста Тауър, тъй като крилата му са били вдигнати, за да премине под него увеселително корабче.

Мостът Тауър притежава вълшебен ореол, с който се сдобива след опасна "каскада" през 1952 г. Тогава един от знаменитите лондонски червени автобуси не успява да премине моста преди разтварянето на двете му части и е принуден в най-буквалния смисъл да прескочи отворилата се пропаст между тях. И шофьорът не само извършва маневрата успешно, но и пътниците се отървават без нито една драскотина. Оттогава мостът е смятан за място, където "ангелите не спят", според местния израз. Тук хората често идват, за да размислят върху някой сериозен проблем с надеждата, че ангелите ще им подскажат решението. Младоженците пък смятат, че ако се венчаят на моста, то ангелът ще закриля брака им.

Освен основна туристическа атракция, мостът Тауър е и натоварена пътна артерия, по която всеки ден минават 40 000 души – с мотори, коли, велосипеди и пеша.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мостът Тауър