Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) в Лондон не е просто поредното архитектурно бижу на Англия и Европа. Бъкингамският дворец е официалната лондонска резиденция на британския монарх, в която официалните апартаменти, тронната зала и Картинната галерия са отворени за посещение през август и септември, когато кралицата е извън двореца. Сградата на сегашния Бъкингамски дворец е издигната върху основите на Бъкингамската Къща. Това е била градската къща на Дюка на Бъкингам, която е построена за него през 1703 г. През XIX век тя била разширена от архитектите Джон Наш и Едуард Блор. Те оформили три подобни на крила здания около централния двор. Бъкингамският дворец съдържа 77000 кв.м. на първия етаж. В центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк - градината, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

Официално дворец Бъкингам става през 1837 г., точно когато кралица Виктория се качва на трона. Бъкингамският дворец е безспорният символ на монархическата власт в Обединеното кралство. Това е първият дом на английското кралско семейство и до ден днешен е официалната лондонска резиденция на Британските крале. Наричан още „работния” замък Бъкингамския дворец се използва предимно за приемане на държавни глави, за официални приеми и други важни поводи, обвързани с кралицата на Англия и нейното семейство.

Със своята импозантна архитектура, Бъкингамският дворец силно се откроява в най-представителната част на Лондон – Уестминстър, където са едни от най-големите забележителности на английската столица, като сградата на парламента, Биг Бен, Уестминстърското абатство. Не биха стигнали думи, за да се опише богатият и щедър интериор на Бъкингамския дворец. Личната колекция на британската кралска фамилия включва цели 9000 картини, сред които са различни миниатюри, акварели, графики и т.н. Освен шедьоври на изобразителното изкуство, сред които и такива на Рубенс, Рембранд, Пусен, Каналето, Вермеер, различни автентични мебели, рядък порцелан, красиви скулптури, стъклопис и хиляди томовекниги. Разбира се не липсват и скъпоценностите от сребро, злато и най-различни бижута.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бъкингамският дворец