Болоня (Bologna) е град в Северна Италия. Столица е на провинция Емилия-Романя и е разположен между реките Рено и Савена.

Болоня е основана под името Фелсина (Felsina) от етруските около 534 година пр.н.е. Етруският град се разраства около светилище, построено на хълм, и заобиколено от некропол. През 4 век пр.н.е., градът е завладян от галското племе бои (Boii), а през 189 г.пр.н.е от римляните е който основават колония с името Бонония. Построяването на античния път Виа Емилия прави Болоня важен град на картата на Римската република.

След рухването на Западната Римска империя Болоня е разграбена от варварите. В периода ХІV-ХVІ в. е независим град държава – един от десетте най-могъщи в Европа по това време. От 1506 г. е под папско управление и така до идването на Наполеон и после на австрийците.

Град Болоня е известен с най-стария в света университет - Болонският университет основан през 1088, и е един от най-развитите в цяла Италия.

Средновековният център на Болоня е малък. Повечето забележителности се намират на Пиаца Маджоре и Пиаца Нептуно. На Пиаца Маджоре се намира Двореца на Градоначалника и църквата „Св. Петроний” една от най-големите в света. Най-големите забележителностти на Пиаца Нептуно са Нептуновият фонтан, Обшинският дворец, в който се намира Градски художествен музей.

Друг символ на Болоня са двете наклонени кули – Гаризенда и Азинели, от които се разкрива невероятна гледка към града.

В Болоня може да се видят още и: Градски музей на Средновековието; Археологически музей; Архигимназията – двореца на папския легат; Търговската палата; Национална художествена галерия; Църква Св. Яков; Църква Св. Стефан и др.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Болоня