В Лондон, на улица „Даути” 48, се помещава къщата-музей на Чарлз Дикенс. Тя е била негов дом в периода 1837 г.-1839 г. След като забогатява, а и семейството му се разраства, Дикенс се мести в по-голяма къща, но тази е единствената запазена къща, която е била негова собственост в Лондон. Домът на Дикенс се превръща в къща-музей през 1925 г.

Къщата на Чарлз Дикенс се намира недалеч от някогашната болница за безпризорни. Тази красива четириетажна постройка е разположена на в средата на джорджианска тераса.

В къщата на улица „Даути” 48 се раждат другите две деца на Дикенс – дъщерите му Мери и Кати. Семейството напуска къщата през декември 1839 г. по времето, когато се нанася в този дом, Дикенс вече е жънел успехи с творбата си „Клубът Пикуик”, завършена именно в тази къща. В тази своя къща Дикенс написва и „Оливър Туист” и „Никълъс Никълби”.

През 1923 г. създадената години преди това организация „Дикенс” научава, че къщата на Чарлз Дикенс е застрашена от разрушаване. Веднага започва процедура по набиране на средстава за нейната реставрация и така успешно през 1925 г. къщата на Чарлз Дикенс е превърната в музей. И днес тя е отворена за посещения, като на Коледа се празнува едно наистина Дикенсово тържество.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Къщата на Чарлз Дикенс