Хемптън Корт

Информация | Kарта
seen
3592
facebook
Хемптън Корт

Хемптън Корт (Hampton Court Palace) е кралски дворец във Великобритания, притежаващ 500-годишна история. Дворецът се намира на 20 км западно от . Крал Хенри VIII и 5 от неговите 6 съпруги са живели тук. Хемптън Корт е прочут не само със статута си на резиденция на английските владетели, но и със своите великолепни градини, заемащи площ от две хиляди декара, както и с прочутия лабиринт от висок жив плет. Хемптън Корт дължи много от сегашния си вид на архитекта сър Кристофър Рен. Великолепният дворец, обърнат с лице към Темза, е построен през 1514 г. за влиятелния по това време кардинал Томас Уулси, архиепископ на Йорк. Няколко години по-късно щастливият собственик изпада в немилост и е принуден да преотстъпи прекрасното си владение на краля на Англия Хенри VІІІ.

Хемптън Корт става основно жилище на британските монарси. Джордж ІІ е последният крал, живял в двореца. До началото на XIX век Хемптън Корт бил изоставен. В епохата на романтизма апартаментът на Хенри VIII бил реконструиран и кралица Виктория го отваря за посещения.

Сред множеството зелени чудеса на Хемптън Корт, оцелели във времето, са неповторими партери, величествени алеи, фланкирани с огромни липи, интимна "частна градина", километрична "водна" улица, забавен лабиринт, затворен от стени от храсти. Паркът, неколкократно реконструиран през вековете, е пример за обединяване на стиловете и модите, които са били характерни за големите английски години през XVI и XVII век.

В 1689 г. Хемптън Корт се превръща в официалната резиденция на двамата нови владетели на Англия - кралица Мария и нейния съпруг Гулиелмо ІІІ д'Оранж. Те избрали този дворец, тъй като кралят страдал от силни пристъпи на астма и желаел да живее възможно по-далеч от замърсения въздух на Лондон.

За да могат новите собственици достойно да обитават замъка, са били замислени грандиозни проекти. Поради тази причина подновяването на двореца е поверено на Кристофър Рен, който е най-известният английски архитект на епохата. Грижата за зелените съкровища на Хемптън Корт са поверени на способните ръце на Даниел Маро, ученик на прочутия френски паркостроител Андре льо Нотр.

Сред забележителностите на Хемптън Корт, запазени до днес, фигурира и вековна лоза, засадена първоначално в парник през 1768 г., която и днес продължава да дава всяка година стотина чепки грозде "черно хамбургско".

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS