Гринуич е квартал на Лондон, намиращ се на южния бряг на река Темза. Част от славата си Лондон дължи именно на него, тъй като там се намира Гринуичката обсерваторията, основана през 1675 г. от Чарлз II. Меридианът, който минава през нея, е приет за нулев и спрямо него се определя географската дължина. Чарлз II решава да създаде обсерваторията, тъй като проявява интерес и повърхностно се занимава с наука. За изработването на проект на Гринучката обсерватория той се доверява на сър Кристофър Рен. За първи кралски архитект е назначен астронома Джон Фламстийд. С течение на времето в Гринуичката лаборатория постепенно се добавят изключително усъвършенствани хороскопи и други инструменти, като например новите морски хронометри. През 1833 г. пък е добавена топката на времето на една от кулите на обсерваторията, така че да пада точно в 13 часа и да дава сигнал на корабите по реката.

Гринуичката обсерватория е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1997 г. Част от нея е превърната в музей на астрономията навигацията.

„Средното гринуичко време“ (GMT) някога e било наблюдавано от Гринуичката обсерватория, което днес е заменено от термина „координирано универсално време“ (UTC).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Обсерваторията в Гринуич