Катедралата Сейнт Пол (Saint Paul's Cathedral) е катедрала в Лондон, която е била главна църква на Лондонския диоцез на Англиканската църква. Катедралата Сейнт Пол е втората по престиж сред лондонските църкви и е просто един шедьовър на сър Кристофър Рен, който го издига от пепелта, останала след Големия лондонски пожар. Катедралата Сейнт Пол е символичното сърце на Лондон и трета по големина катедрала в света. Датира от XVII век, а нейният творец е погребан в криптата й. Криптата на катедралата Сейнт Пол е най-голямата в Западна Европа, и което е по-необичайно е копие на етажа на катедралата. В нея още се намират гробниците на Лорд Нелсън и на Дюка на Уелингтън.

Куполът на катедралата е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира "Галерията на шепота" – трябва да се внимава какво се говори, тъй като се чува и най-слабият шепот, издаден от другия край на дългата галерия.

Катедралата Сейнт Пол претърпява значителни щети след Големия пожар в Лондон през 1666 г., но след реконструкцията отново се превръща в притегателен център и една от най-забележителните туристически атракции в Лондон. Кралски сватби и рождени дни, погребения на британски лидери и служби, отбелязващи края на войни се провеждат под купола на тази катедрала. От средновековните реликви в криптата до великолепните викториански мозайки, както и смайващата гледка към Лондон от върха на купола на Катедралата, Сейнт Пол е впечатляващ паметник на британската история и архитектурен шедьовър.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Катедралата Сейнт Пол