Дворецът Кенсингтън (Kensington Palace) е една от лондонските резиденции на английското кралско семейство. Дворецът разполага със сравнително неголяма сграда без излишна показност, разположена в квартал Кенсингтън, в западната част на Лондон, в съседство с Кенсингтън гардънс и Хайд парк.

Дворецът Кенсингтън възниква като крайградско имение на графа на Нотингам. Крал Уилям III Орански го купил, тъй като му омръзнало да пътува до отдалечения дворец Хемптън Корт по река Темза и поръчал преустройството му на известния архитект Кристофър Рен. През 1694 г. тук умира съпругата му Мария II Стюарт, а след няколко години Петър Първи прави тук визитата си при краля. При кралица Анна е оформен паркът на площ от 30 акра и е построена оранжерия, като проекта за това е възложен на архитекта Джон Ванбру. Първите крале от Хановерската династия също предпочитали двореца Кенсингтън пред градския дворец Сейнт Джеймс и са живеели почти непрекъснато в него.

След смъртта на Джордж II през 1760 г. дворецът е бил жилище най-вече на представители на по-младшите клонове на управляващата династия. Именно тук се е родила кралица Виктория. За да напомня за това събитие в градината да двореца е издигнат паметник. Друг известен обитател на двореца Кенсингтън е самата принцеса Даяна, която е живяла тук от момента на брака си през 1981 г. до самата си смърт през 1997 г.

Днес дворецът Кенсингтън е официалната резиденция на херцога и херцогинята на Глостър. Изключително приятна би била една разходка из неговите пищните Кралски апартаменти, както и приятно и интересно би било да се разгледа колекцията с роклите на принцеса Даяна.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Кенсигтън