Уестминстърският дворец (Palace of Westminster), познат още и като Камарите на парламента, е популярен комплекс от сгради в Лондон. Замъкът Уестминстър е разположен на северния бряг на река Темза в лондонския район Сити ъв Уестминстър, близо да правителствените сгради в Уайтхол. Дворецът Уестминстър съдържа 1100 стаи, 100 стълби и 5 км коридори. Контрол на Уестминстърския дворец и околностите му в продължение на векове се упражнява от представителя на монарха Лорд велик шамбелан. Съгласно споразумение от 1965 г. контролът преминава към Камарата на общините.

Пожар унищожава замъка Уестминстър през 1834 г., но не го оставя в пепелта. За неговото възраждане се погрижват през следващите 30 години сър Чарлс Бари и неговия асистент Огъстъс Уелби Пюджин. През 1836 г. сред 36 съперничащи си предложения Кралската комисия избира плана на Чарлс Бари за дворец в готически стил. Основният камък е положен през 1840 г. Залата на лордовете е завършена през 1847 г., а Залата на общините през 1852 г., при което Бари и удостоен с рицарски сан. Въпреки че повечето работа е свършена до 1860 г., строежът не е завършен до десетилетие по-късно.

Замъкът Уестминстър е основната резиденция на монарха в Средновековието. В него предшественикът на парламента – Кралският съвет, се среща в Уестминстърската зала, а първият английски парламент, заседава в двореца през 1295 г.

Замъкът Уестминстър е съществено премоделиран от сър Джон Соун в ранния XIX век. Средновековната зала на Камарата на лордовете е срутена като част от тази работа, за да се създаде нов церемониален вход на южния край на двореца. Оригиналната крипта, където е открит Гай Фокс, охранявайки буретата с барут, също е загубена по време на реконструкцията. Работата на Соун включва нови съдилища, прилепени към Уестминстърската зала и нов вход за членовете към параклиса Сейнт Стивънс.

Навярно най-запомнящата се панорама на английската столица Лондон е импозантната архитектура на Уестминстърския дворец. През 1987 г. целият комплекс в Уестминстър е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Уестминстър