В историята на света са записани две големи и жестоки войни – Първата и Втората Световни войни. В тях смъртта си са намерили много хора, част от които са били британски поданици. Поради тази причина, в тяхна чест в Лондон е издигнат отрезвяващ паметник на загиналите в тях – т.нар. кенотаф. В превод това означава празна гробница. С издигането на кенотафа се е целяло да се построи паметник, с който да се сложи край на войната.

Предложението бива издигнато от Едуин Лутиенс и правителството на Дейвид Лойд го приема радушно. Лутиенс е автор на много паметници, свързани с войната, и също и на военни паметници. Кенотафът обаче вдига репутацията му и той се превръща в уважан и извън границите на своята професия архитект на своето време.

Църквата настоява паметника да бъде във формата на кръст, но тъй като загиналите на са само християни, той запазва кенотафа религиозно необременен. Единствената украса по него са венци и флагове на пехотата, търговския флот и авиацията. Официално кенотафът е завършен и открит от крал Джордж V през 1920 г. Изграден е от жълтеникав варовик и завършва с каменен ковчег. Всяка година в памет на загиналите във войните при кенотафа се изпълнява церемония с двеминутно мълчание.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кенотаф