Изграденият замък Уестминстър (Palace of Westminster) в Лондон от крал Едуард Изповедника бързо се превръща в главната лондонска резиденция на английските крале до 1529 г. Замъкът разполага с много и различни зали, но все сред тях няма как да не се открои великолепната норманска зала, станала сцена на много исторически събития – Уестминстър Хол. Тя бива добавена към замъка като голяма банкетна зала от Уилям Руфъс, който е бил син на Уилям Завоевателя.

От XIII век Уестминстър Хол започва да се използва като зала за важни съдебни процеси, като се прави прекъсване само през XIX век. В Уестминстър Хол освен съдилища, адвокати, заседатели и много зрители, се намирали и магазини в които се продавали юридически книги, дрехи и играчки.

За най-драматичен момент в историята на Уестминстър Хол се счита случилото се през 1649 г. – тогава в нея е изнесена смъртната присъда на Чарлз I. Освен него обаче в тази зала са осъдени на смърт още Ан Болейн, Гай Фаукс и Уилям Уолъс. В Уестминстър Хол е провъзгласен за лорд-протектор Оливър Кромуел. Днес в залата има негова статуя.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Уестминстър Хол