Гластънбърийското абатство (Glastonbury Abbey) е богат и могъщ през Средновековието манастир в Гластънбъри, Съмърсет, Англия. Поне от XII век районът на Гластънбъри е силно свързан с легендата за крал Артур. Абатство Гластънбъри е подтиснато по време на Разпускането на манастирите при крал Хенри VIII. Руините и свързаните сгради днес са отворени за обществеността като атракция за посетители.

Абатство Гластънбъри е основано някъде около VII век от бритите. Попада в ръцете на англо-саксите след битката при Пеониум през 658 г. Благодарение на краля на Уесекс Ине имуществото на монашеската общност нараства, като под негово ръководство през 712 г. се построява каменна църква, чиито основи сега формират западния край на нефа.

През IX век абатство Гластънбъри е жестоко ограбено от датчани. Абатската църква е уголемена през X век от Гластънбърийския абат св. Дънстан, който е бил централната фигура във възраждането на английския монашески живот през същия век. Негова е заслугата да се установи управлението на бенедиктинския орден в Гластънбъри. В абатство Гластънбъри са положени през 967 г. тялото на крал Едмънд, а през 1016 г. – това на Едмънд II. През 1184 г. голям пожар в Гластънбъри унищожава монашеските сгради, но възстановяването започва почти незабавно и Параклисът на Богородица, който включва кладенецът, е осветен през 1186 г. Днес останките на абатсво Гластънбъри се управляват от Англиканската църква. Поклонници се стичат от цяла Западна Европа. В абатството се отслужват литургии в Англиканската, Римокатолическата и Източноправославната традиции.

Абатство Гластънбъри е уникален исторически обект за много религии. Някога тук са извършвали обредите си загадъчните друиди, кланящи се на богинята-змия. После се появили римските храмове, а след това в района се настаняват различни магьоснически култове. Най-значителна следа обаче оставя християнството.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Абатство Гластънбъри