Европа >> Великобритания >> Англия >> Колежът Уинчестър

Колежът Уинчестър

Информация | Kарта
seen
2409
facebook
Колежът Уинчестър Photocredit: Tony Baggett | Fotolia

Колежът , намиращ се в едноименния английски град, е известно мъжко училище, което е основано през 1382 г.

Колежът Уинчестър се смята за най-старото мъжко училище в Британия и няма прекъсване в своето съществуване.

Създател на колежа Уинчестър е Уилям от Уикам, който е бил епископ на Уинчестър от 1367 г. та чак до своята смърт през 1402 г. Главната идея на Уилям при създаването на колежа Уинчестър е била споменът за неговото мизерно минало. С тази цел, за да подпомогне бедните момчета и да обучи духовници, той полага основите на това училище. Сградата на колежа е построена от зидаря Уилям Уайнфорд. Епископът закупува земята за колежа Уинчестър през 1382 г. и издава харта за създаването му за 70 бедни ученика.

Колежът Уинчестър притежава духа и атмосферата на колежите в Оксфорд и Кеймбридж. Характеризира се с известния си дървен покрив на параклиса си от XIV век, с проектираната от Кристофър Рен през 80-те години на XVII век класна стая, както и с военната мемориална галерия на сър Хърбърт Бейкър. Тази галерия в колежа Уинчестър е създадена, за да не се забравя никога за 750-те уинчестърски момчета, убити през двете световни войни.

Известни възпитаници на колежа Уинчестър са Антъни Тролъп и Матю Арнолд, Хю Гейтскъп и генералът от Втората световна война – лорд Уейвъл.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS