Европа >> Великобритания >> Англия >> Имението Чартуел

Имението Чартуел

Информация | Kарта
seen
2944
facebook
Имението Чартуел Photocredit: david harding | Fotolia

Имението Чартуел е тясно свързано с името на навярно най-значимата фигура в английската история – Сър Уинстън Чърчил. Този велик мъж прекарва последните 40 години от живота си в имението Чартуел. Чърчил избира тази непретенциозна, обрасла в бурени къща през 1922 г., докато търси за себе си и своето семейство уютна провинциална къща. Имотът Чартуел се намира съвсем близо до Уестърхем, графство Кент, а Чърчил се влюбва в него на мига.

Чърчил е обичал да повтаря, че всеки ден, непрекаран в Чартуел, е един изгубен ден. Той остава в имението до своята смърт през 1965 г. Днес имението Чартуел в графство Кент е превърнато в интригуващ музей, където са направени възстановки на стаите така, сякаш в тях все още живее самият Чърчил. В кабинета на Чърчил в имението Чартуел са подредени отворени ежедневници от преди средата на миналия век, както и любимите на политика пури, които са навсякъде. Освен това посетителите на Чартуел могат да се докоснат до уникални колекции от вещи на Чърчил, като например прословутите му шапки и костюми, както и различни униформи. След разходката вътре, не бива да се пропуска една обиколка из прелестните градини с красивите езера.

Паркът около Чартуел се състои от Водната градина, Розовата градина на съпругата му Клементина, както и прекрасни алеи сред розови храсти. В градината е разположено и студиото на великия англичанин, където днес могат да се видят десетки от творбите му.

Когато Чърчил закупува имението Чартуел, то е било в повече от плачевно състояние – запуснато и обрасло в бурени. Но той го превръща в дом на мечтите си, като за тази цел му помага архитектът Филип Тилдън, чиято работа по къщата трае 2 години – между 1922 г. и 1924 г. Самият държавник собственоръчно изгражда стена от червени тухли, с която да огради зеленчукова градина. В Чартуел се появяват още катедрала, плувен басейн, система от язовири, където собственикът развъжда риба и др.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS