Мери Роуз е известен флагмански кораб, служил на Хенри VII и потънал по нелеп начин през далечната 1545 г. Престоял под водата дълги години, Мери Роуз е изваден от Ламанша преди 437 години, като това събитие е записано в историята му като неговото кулминационно възраждане. В аналите данни за корабът Мери Роуз започват да се записват през 1511 г. Безспорен факт е, че корабът Мери Роуз е израз за значителния напредък във воденето на война по море. Този флагман е сред първите, които могат да стрелят по цялата широчина на борда си, като всички оръдия от едната му страна стрелят едновременно. Възстановеният кораб Мери Роуз днес може да бъде видян в Портсмут, Англия.

Историята на кораба Мери Роуз започва в далечната 1509 г., когато на престола се качва Хенри VII. Една от първите му задачи е веднага да поръча на корабостроителницата в Портсмут да построи два нови бойна кораба. Единият от тях е кръстеният на неговата сестра и на розата на тюдорите – Мери Роуз. Определят този 500-тонен боен кораб като истинско „кралско удоволоствие”. Мери Роуз много бързо се превръща във флагмански кораб на английската флота и служи вярно на Англия в продължение на 35 години. Благодарение на бойните му способности, Англия успява да разгроми едни от най-мощните френски бойни кораби.

Обратът в историята на кораба Мери Роуз настъпва през 1545 г. Точно в тази година френската флотилия приближава пристанището на Портсмут. Разбираемо флагманът Мери Роуз повежда английската флотилия, но драматичен обрат решава съдбата на кораба. Пред очите на един обезумял крал неговото най-силно оръжие потъва заради една нелепа грешка - след поредната стрелба капаците на оръдията остават отворени и корабът се накланя след внезапен порив на вятъра.

"Възкръсването" на кораба Мери Роуз става през 1965 г., след като група водолази започват изследване на дъното на морето. В чест на неговото възстановяване е основан тръста „Мери Роуз”, който да се грижи внимателно за прегледа на останките и за организиране изваждането на флагмана след 437 години.

Днес Мери Роуз е изведен на сух док, намиращ се недалеч от мястото, където е построен. За да бъде запазен и консервиран, той се третира със специални химикали. В близкия музей любопитните посетители могат да разгледат колекцията от предмети, извадени от флагманския кораб Мери Роуз.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мери Роуз