Мери Роуз

Информация | Kарта
seen
2614
facebook

Мери Роуз е известен флагмански кораб, който е служил на Хенри VII, който потъва драматично през 1545 г. Той е изваден от Ламанша преди 437 години и това пък е неговото драматично възраждане. Най-ранните данни за кораба Мери Роуз в историята са записани през 1511 г. Възстановеният кораб Мери Роуз днес може да бъде видян в Портсмут, Англия.

Корабът Мери Роуз е определено израз на значителния напредък във воденето на война по море – той е сред първите, които стрелят по цялата широчина на борда си като всички оръдия от едната му страна стрелят едновременно. Историята на кораба Мери Роуз започва да се пише в далечната 1509 г., когато на престола се качва Хенри VII, който веднага поръчва на корабостроителницата в Портсмут два нови бойна кораба. Съответно единият от тях е кръстеният на неговата сестра и на розата на тюдорите – кораб Мери Роуз. Този 500-тонен боен кораб е истинско „кралско удоволоствие” и става флагмански кораб на английската флота. Флагманският кораб Мери Роуз служи вярно на Англия в продължение на 35 години. С негова помощ са разгромени едни от най-мощните френски бойни кораба.

Драматичният обрат в историята на кораба Мери Роуз се записва през 1545 г. В тази печална за кораба година френската флотилия приближава пристанището на Портсмут. Флагманът Мери Роуз повежда английската флотилия, но за зла участ потъва пред очите на намиращия се на брега обезумял крал. След една поредна стрелба капаците на оръдията не са затворени и корабът се накланя след внезапен порив на вятъра.

Драматичното възкръсване на кораба Мери Роуз става през 1965 г. след като група водолази започват изследване на дъното на морето. В чест на неговото възстановяване е основан тръста „Мери Роуз”, който да се грижи внимателно за прегледана на останките и да организира изваждането на флагмана след 437 години.

Днес Мери Роуз е на сух док недалеч от мястото, където е построен и, за да бъде запазен и консервиран се третира със специални химикали. В близкия музей любопитните посетители могат да разгледат колекцията от предмети, извадени от флагманския кораб Мери Роуз.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS