Корабът Виктъри

Информация | Kарта
seen
2843
facebook

Виктъри е името на друг известен и допренесъл много за историята на Англия кораб, който се намира отново в Портсмут. Това не е просто кораб, това е най-известният кораб в историята на морската война. Виктъри е бил флагмански кораб на вицеадмирал лорд Хорейшо Нелсън.

Именно с него Нелсън е участвал в най-известното морско сражение на Англия – битката при Трафалгар на 21 октомври 1805 г. От тази дата започва и процеса на неговото продължително възстановяване в сегашния си вид.

Килът на кораба Виктъри е положен в Четъм през 1759 г. Виктъри е изграден от около 6000 дървета, предимно дъбове, а общата сума на неговото построяване възлиза на 5 млн. днешни английски лири.

Виктъри тежи 3500 тона и разполага със 104 оръжия. Корабът поема екипаж от 800 души и е страхотна бойна машина. След своето построяване корабът Виктъри си почива спокойно близо 13 години в река Мидуей и няма никакви задължения. Първото му морско сражение е през 1778 г. и то е увенчано с успех – разбива французите при Първата битка за Ъшант. През 1797 г. пък се изправя в морски бой с испанците при битката за нос Св. Винсънт. Командири на кораба Виктъри са били Хауди, Хууд и Джарвис, но също така и лорд Нелсън. Под командването на вицеадмирала, Виктъри напуска Портсмут през 1805 г., за да влезе в битка с френската и испанска флотилия до нос Трафалгар. Война е жестока и Нелсън привлича всеки мъж, готов да изпълни своя дълг към родината. Той бива ранен и въпреки бързата намеса на хирург той умира, но преди това успява да чуе хубавата новина – битката е спечелена. От 1922 г. корабът Виктъри се намира на настоящия си док. Неговата история е много подробно разказана в специална галерия в близкия Кралски морски музей.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS