Осбърн Хаус

Информация | Kарта
seen
2257
facebook

Осбърн Хаус е била просто лятната вила, но любимият дом на кралица Виктория и принц Алберт, в който те изживяват някои от най-щастливите си часове. Те закупуват Осбърн Хаус с прилежащите 138 хектара 5 години след своята сватба, за да бъде тяхна лятна вила. Днес Осбърн Хаус е най-посещаваното място на остров Уайт, където се намира.

Кралица Виктория влага личните си средства, за да превърна Осбърн Хаус в място за уединение край морския бряг. За архитект тя привлича Томас Кубит, но принципно принц Алберт сам се заема с проекта, разкошния интериор и градините. Именно в Осбърн Хаус кралската фамилията успява да се отърси от кралските си задължения, да се наслади на дълги разходки и неофициални семейни вечери, приготвени от 9-те деца на двойката. Те ги даряват с безброй внуци, като за всички тях по-късно е осигурена намиращата се в имението швейцарска вила. Покрусена от ранната смърт на съпруга си Алберт през 1861 г., Виктория иска всичко да остане така, както е било е неговите последни дни. Тя прекарва все повече време в Осбърн Хаус. През 1891 г. тя добавя банкетната зала „Дърбър Руум”. Виктория издъхва в своята спалня в Осбърн Хаус в ръцете на един от своите внуци. След тази трагедия къщата е предадена на страната от Едуард VII и от 1903 г. до 1921 г. част от нея се използва за подготвително училище към Кралския морски колеж.

Днес духът на Виктория и Алберт изпълва всяко кътче в това място, което предлага уникална възможност за надзъртане в живота на кралската фамилия, от приятно разхвърлените скъпи семейни, навяващи спомени вещи до спалнята, в която кралицата е издъхнала.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS