Източно африканският грабен е най-великият геоложки феномен на природата. Образувал се е преди 30 млн.години, в следствие на разместване на земните пластове. В резултат се е получил така нареченият грабен, имащ дължина 6000 км от Ливан до Мозамбик, а в най-ясно изразената си част разделя Кения на две.

Централноафриканският грабен е ограден от планините Килиманджаро, Кения, Меру. По протежение на грабена има няколко големи езера. Езерото Найваша е сладководно и служи за напояване на плодородни градини и цветя, голяма част от които се изнася в Европа.

Езерото Богория е содено, водата е богата на натриев карбонат необходим за развитие на синьозелените водорасли, които привличат рибите тилапия и множество водни птици.

Езерото Накуру се намира в най-тесния участък на грабена, между стръмните склонове на Мау и Абердарските планини. Пътят от Найроби към това място е труден, но гледката, която се открива пред туристите е изумителна. Долината тук е най-дълбока и се спуска стръмно на 1800 м надолу. Освен това езерото Накуру се слави с огромния брой фламинго, които обитават бреговете му.

Гледката от постоянно променяща формата си розова маса, предизвикана от движещите се напред-назад често над един милион птици не може да се сравни с нищо. Националните паркове и ловните резервати в Източноафриканският грабен, дават убежище на хиляди видове екзотични животни.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Източно африканският грабен