Резерватът Нгоронгоро в Танзания – е разположен край пропадналия кратер на древен вулкан в южната част на Централноафриканския грабен. Кратерът се е формирал пред два милиона години, когато вулканът изригнал, магмената му камера се пръснала и така се образувала най-голямата в света неразрушена вулканична калдера. Тя има максимален диаметър от 22,5 км и дълбочина 610 м.

Резерватът Нгоронгоро предлага фантастично разнообразие от диви растения и животни. Срещат се лъвове, гепарди, антилопи гну, зебри, газели, хипопотами, черни носорози, слонове, петнисти хиени, чакали и диви бикове.

Интересно е да се наблюдават мигриращите животни, които минават от тук на отиване и връщане от Серенгети, търсейки дъждовете и новопоникналата зеленина. Птиците също са много, но най-впечатляващо е розовото фламинго, което се среща най-вече край соленото езеро Натрон. В северната част на парк Нгоронгоро се намира свещената за масаите планина Олдоиния.

Най-добро време за посещения на резервата е времето от декември до юни, когато е миграционният период за животните. Едно пешеходно сафари с водач би било необикновено преживяване. Най-близкият град до резервата Нгоронгоро е Аруша на 190 км.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Резерватът Нгоронгоро