Езерото Танганика е разположено в Централноафриканския грабен и е едно от най-старите езера на земята. Танганика е най-дългото езеро в света – 673 км, второто по-дълбочина (1470 м) и по обем на сладките си води.

В Танганика се вливат две големи и множество малки реки, а оттокът се осъществява от една голяма река – Лукуга. Досега в езерото са открити над 1500 вида растения и животни, като всяка година се откриват нови видове. Около 600 от споменатите видове не се откриват никъде на планетата. Във водите на езерото Танганика се срещат голиатовата риба – тигър и хищната латес, която е сродна с нилския костур.

В езерото Танганика изобилстват пъстрите цихлидови риби, които са популярни сред любителите на аквариуми. Срещат се също раци, скариди, медузи, както и остромуцунести крокодили. Езерото Танганика е любимо място за гмуркачите и любителите на леководолазния спорт.

Разходката из езерото с 95-годишния немски параход „Лимбо” е неповторима. Най-добро време за посещение е от юни до септември, а най-близкия град е Кигома (Танзания), Бунджимбура (Бурунди) и Калемия (Конго).

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Езерото Танганика