Африка >> ЮАР >> Пещери >> Пещерите Судвала

Пещерите Судвала

Информация | Kарта
seen
1894
facebook

Пещерите Судвала са най-старите известни пещери в света. Намират се в планината Манкелекеле в провинция Мпумаланга, ЮАР. Образували са се преди 240 млн.г. Пещерите са давали подслон на различни живи същества през праисторическите времена. С търговска цел през 1914 г. се използва прилепното гуано, което се копаело в пещерите и се продавало за тор на почвата.

През 1966 г. собственикът на околните земи Филипус Рудолф Оуен ги отваря за туристически посещения. Основните пещерни зали, са големи, проветриви и необикновено сухи. Вътре температурата е 17 градуса. Главната пещерна зала в Судвала – Ф.Р.Оуен Холе е с дължина 70 м, височина около 37 м и е най-голямата доломитна каверна в света. Разнообразните пещерни образувания като „Ревящото чудовище”, „Лоувелдовата ракета”, „Самсоновата колона”, са изключителни и будят възхищението на посетителите.

Пещерната система е дълга повече от 30 км, но за едночасовите всекидневни обиколки, пред посетителите се разкриват само първите 600 м. има и така наречения 5- часов Кристал тур, който се провежда веднъж в месеца и отвежда туристите до една пещерна зала, блестяща от арагоновите кристали.

Националният парк „Крюгер”, който е на 60 км от пещерите, представлява интересна атракция. Най-близкият град е Нелспруит, в провинция Мпумаланга.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS