Африка >> ЮАР >> Лапаласката пустош

Лапаласката пустош

Информация | Kарта
seen
1456
facebook

Лапаласката пустош е наименованието на част от биосферния резерват на ЮНЕСКО – „Ватерберг” в провинция Лимпопо, на около четири часа от Йоханесбург, ЮАР. „Лапалала” е частен резерват, създаден чрез сливането на 19 ферми в периода 1981-1999 г. Характеризира се с безкрайни високи равнини и скалисти хълмове, просечени от дълбоки долини.

Река Палала с бистрите си води и шумни бързеи е най-голяма и заедно с другите по-малки реки и потоци, поддържа живота в резервата. Тук живеят диви бикове, хипопотами, крокодили, зебри, леопарди, павиани и множество антилопи и птици. Но най-голям интерес предизвикват черните и белите носорози.

Интересното е, че те се различават не по цвят, а по форма. На езика африкаанс думата „широк” прилича на английската дума „бял” и така единият вид животни започнал погрешно да се нарича бял носорог.

Действително белите носорози имат широка уста, за да захапват по-големи количества трева при паша. Черните носорози са по-дребни и имат закривена горна устна, с която късат листата и клоните.

Интерес представлява Природния център на Ватерберг в Мелкривер. Най-близкият град до „Лапалала” е Ваалватер, на 50 км.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS