Пъстроцветни коралови градини,романтични залези с изглед към Коралово море,уединени плажове с искрящ бял пясък, безкрайни сини хоризонти и красиво звездно небе- това предлагат островите на Големия бариерен риф. Той е едно от природните чудеса на света-най-голямия коралов риф, съставен от над 2900 отделни рифове и 900 острова.Големият бариерен риф се простира  на 2300 км от Бунгаберг на юг до протока Торес, който отделя Куинсланд от Папуа-Нова Гвинея на север и съставлява площ от 350 хил. кв. км.

Удивителните цветове и форми на рифа се дължат на около 400 различни вида корали, в които живеят около 4000 вида мекотели, 1500 вида риби, 350 вида морски звезди, морски таралежи и други бодлокожи, раци, скариди и различни други ракообразни.Неслучайно наричат Големия бариерен риф „Държавната икона” на Куинсланд и е в списъка на ЮНЕСКО за обект на природно наследство от 1981 г.

Поради огромното си биоразнообразие, рифът е много популярна туристическа дестинация за гмуркачите. Туризмът на Големия бариерен риф е съсредоточен в град Кернс, а също и на остров Уитсънди, където освен интересните развлечения за туристите се предлага и организиране на романтични сватбени тържества (около 1500 двойки на година избират да си обещаят щастлив живот на това приказно място).

Около 2 млн. души посещават Големия бариерен риф всяка година. Най-популярния начин да се разгледат коралите е спускането с леководолазна екипировка или с маска и шнорхел от някое от туристическите корабчета. Има и лодки с прозрачно дъно, откъдето също могат да се наблюдават подводните красоти, без човек да се мокри. При разходката с въртолет, гледките са възхитителни.

Много градове по крайбрежието на Куисланд предлагат ежедневни разходки с лодка из най-популярните и красиви коралови рифове. А островите Грийн Айлънд  и Лейди Елиът са курорти с прекрасни хотелчета , ресторанти и плажове. На остров Лейди Елиът има писта, обслужваща полети от Бундаберг, Херви бей, Бризбейн и Голд Коуст. Разположен в южния край на Големия бариерен риф, далеч от брега, островът е известен със своите гмуркания с шнорхел в чистите води и зашеметяващите подводни коралови гледки.

Големият бариерен риф е важно обитание за морски костенурки, а лейди Елиът е ключова част от него. Всяка година между ноември и март, зелените и дървоглави костенурки се изкачват на същия плаж, на който са родени преди повече от 50 години. Те гнездят на остров Елиът девет пъти на сезон, снасяйки между 80 и 120 яйца. След осем седмици, новородените костенурки се отправят към океана...Наблюдението им е интересна гледка. Около водите на острова се срещат гърбати китове по миграционния им път  от юни до октомври.

Големият бариерен риф –този изключителен кът на планетата , е изложен на множество опасности: повишаване нивото на световния океан, прекалено затопляне или изстиване на водата,замърсяване, механични увреждания от рибарски мрежи, сонди за търсене на нефт или от преминаващите циклони.  Но да се надяваме, че този вълшебен край на Австралия ще радва дълги години любителите на това изключително природно чудо.

Етикети: Тихи океан |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Големият бариерен риф