Остров Норфолк с дължина само 8 км, е едно от най-очарователните места, които всеки би мечтал да види. Разположен в южната част на Тихия океан, отдалечен на стотици километри от материка  между Нова Зеландия и Австралия, остров Норфолк  е запазил своята  индивидуална флора като местния вид борове и гъстите влажни гори с гигантски дървовидни папрати. Заедно със съседните острови Филип Айлънд и Непеан се формира територията от 9хиляди акра на основния остров Норфолк с 1800 жители и столица Кингстън. Най-ценното на необикновено красивия остров е неговата огърлица от разноцветни коралови рифове с голям брой пъстри рибки.

На 10 октомври 1774 г., Джеймс Кук става първият европеец, стъпил на миниатюрното островче, което нарекъл на херцогинята на Норфолк Мери Хауърд. Изключително изискана и благородна дама, тя помолила Джеймс Кук да кръсти някой остров на нейното име, откривайки го, по време на дългите си пътувания. Акостирайки на това вълшебно място, Кук решава, че това е острова на тази очарователна дама. За съжаление, тя е починала вече, когато той го открива и нарича Норфолк. Освен, че е поразен от суровата му красота, Кук вижда ползата от гигантските борове за мачтите на корабите и лен, от който биха могли да се правят платна за корабите.14 години по-късно тук започват да изпращат осъдени на изгнание и островът си спечелва репутацията на „Ада на Тихия океан”.  

През 1856 г. потомци на бунтовниците от кораба „Баунти” с таитянските си съпруги и деца плават пет седмици  от остров Питкерн, за да се преселят на остров Норфолк.Новите обитатели донасят със себе си своята специфична култура и език, както и много от запазените бунтовнически фамилии като Адамс, Бъфет, Кръшчей и Маккой. От този момент нататък, остров Норфолк започва да се превръща от ад в земен рай.

Някога местните жители са се издържали от земеделие и риболов, но днес туризмът е основния поминък на населението. Посрещането и обслужването на гостите на острова е много мило. Вземат се от летището, настаняват се в пръснатите из острова грациозни къщички, а на другия ден има безплатна сутрешна разходка из острова. Традиционната култура остава добре съхранена в песните, танците и превъзходната кухня, които се проявяват най-вече по празници. Едно от най-големите събития на остров Норфолк е 8 юни, Bounty Day. На този ден, потомците на първите жители на Норфолк се събират на кея Кингстън в древни костюми, за да възпроизведат идването на своите предци.

След изпълнението на националния химн, се поставят венци в гробищния парк. Следва богат обяд, приготвян с дни от семействата на острова-орехчета от зелен банан и мада, пилахай, кокосов хляб,таитянски рибни и царевични пръжоли, пай с морски охлюви.  Сладкишите са много – пайове с кокос, лимон, портокал и маракуя, шоколадов пудинг и мн. други. Вечерният бал в Роусън Хол, изграден от солиден норфолски бор,е израз  на мир, добра воля и приятелство.

Сините води около Норфолк гъмжат от риба, а до съседните рифове и извън тях се организират плавания с гмуркане и среща с богатия морски свят или за риболов. В закътаните води на залива Емъли може да поплувате спокойно както и да се излежавате на златистия пясък.

Една трета от територията на остров Норфолк е обявена за Национален парк и Ботаническа градина, в която растат някои уникални или застрашени видове. Пешеходни и колоездачни  маршрути  позволяват на туристите  да стигнат до най-големите папрати в света и да потънат в този зелен земен рай.

Из територията на острова се срещат възпоменателни плочи, свързани с историята на острова и известни личности, живяли на острова като лейтенант Филип Гидли Кинг, основал първото европейско селище на остров Норфолк. Гледката от паметника на Джеймс Кук, поставен на високия скалист бряг, е невероятна. Почивката в беседката на кралица Виктория и прекрасната градина ще се отразят добре на туристите.Историческа забележителност на острова е затворът в Кингстън, обитаван някога от осъдени.

Остров Норфолк е предпочитано място за заможните австралийци и новозеландци, които създават имения  на това фантастично място. Тук има  повече от 70 магазина с множество ревностно пазаруващи.

Официалният език на острова е английският, но местните жители все още използват и норфолк, който е смесица от английски от 18 в.и полинезийски.

Най-подходящо време за посещение е през декември-януари, когато нощните температури са 12 градуса, а дневните 19-21 градуса. Пристигането на остров Норфолк може да стане с редовен полет  от Сидни, Брисбейн, Нюкасъл и Оукланд , който е на 1080 км.  
Този малък, отдалечен и гостоприемен остров успява да балансира между старото и новото, отдавайки дължимото на преселниците от Питкерн, на красивата си природа и туристите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Норфолк