Посещението на величествените Сини планини е прекрасно усещане за могъществото на природата, създала този неописуем рай. Сините планини са част от Големия австралийски водораздел и представляват края на огромно пясъчно плато, което в миналото е покривало цялата източна част та континента. В продължение на милиони години меката скала била подложена на ерозия и така се е образувал необикновения суров пейзаж от остри скали, дълбоки клисури, долини със стръмни склонове, водопади, пещери и гори. Районът на Големите сини планини се състои от 10 300 кв.км на около 60 до 180 км от центъра на Сидни.

Отличава се с местообитаване на редки евкалиптови дървета и повече от 400 вида животни като тигрова квола, коала, жълтокоремен планер и др.  През топлите дни от евкалиптовите дървета се отделя етерично масло, което се разпръсква във въздуха и свързано с водните капчици, се превръща в синкава мъгла, която е дала името на този планински район. Тук са обособени няколко национални парка, държавни гори и защитени планински участъци, но повече от туристите се насочват към Сините планини от град Катумба или Леура, които са малки екзотични градчета, разположени около Голямата западна магистрала, разделяща Сините планини.

От град Катумба лесно се стига до скалната формация, известна като Трите сестри, видима от наблюдателната площадка Ехо Пойнт, която привлича около 4 млн. посетители от цял свят годишно. От Ехо Пойнт  се вижда връх Солитари и скалното образувание, известно като Разрушения замък. След кратка разходка около Ехо Пойнт, се стиго до гиантско стълбище с 800 стъпала, осигуряващо страхотна гледка  на природата през долината, която включва топла умерена дъждовна гора, блата и поредица от водопади.

Другите атракции в района включват Scenic World, най-стръмната  железница  в Катумба за разглеждане на част от Сините планини. Пътуването с кабинковите гондоли с прозрачен под  на 300 м височина, осигурява разглеждане на долината Jamisan  и възхитителна гледка към водопадите Катумба и Orphan Rock. На север се намира Говест Лийп- висока скала,откъдето се откриват гледки към някои от най-красивите места на планетата: водопадът Брайдъл Вейл или булчинска премяна, Перис Лукаут и Пълпит Рок. На запад се намират пещерите Дженолан- едни от най-известните забележителности на Австрали, които представляват карстови пещери на няколко нива. Те са на възраст от 340 млн. години, а аборигените ги наричат”Binoomea” или „тъмни места” и се страхуват да влизат там. Обиколката из пещерите трябва да стане непременно с екскурзовод.

Водопадът Уентуърт е един от най-живописните, разположен в Сините планини и представлява великолепна гледка със спускащата се от 297 м вода, падаща  в голям басейн.

В Ботаническата градина на Сините планини на 300м надморска височина, се отглеждат растения, издържащи на по-хладен климат и там е много интересно и красиво.

Макар на първите, които са искали да покорят планината,  са им били нужни цели 25 години, днес  през  върховете и долините са маркирани множество пътеки и маршрути, като този до Синята гора под Перис Лукаут и маршрута Коучууд Глен в долината Мегалонг. Има и по-дълги маршрути, по които са изградени туристически хижи за пренощуване, както и места за катерене, спускане по въже и езда.

В красивото градче Катумба, само на 5 км от Сините планини, туристите могат да отседнат в някой от хотелите, най-очарователния от които е „Карингтън”. Четириетажната сграда във викториански стил е построена през 1882 г., но е запазила старинното обзавеждане и луксозното обслужване.

Най-подходящо време за посещение на Сините планини е от пролетта до есента и трябва да се знае, че в планината е по-студено отколкото в Сидни. А Сините планини са вълшебен рай за любителите на природата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сините планини