Езерото Еър е огромно вътрешно континентално солено езеро в Южна Австралия, на 700 км от град Аделаида. То носи името на първия европеец Едуард Джон Еър, който през 1840 г. стига до него. Възникнало преди милиони години, в резултат на еолови процеси, представляващи способността на ветровете да оформят повърхността в региони с оскъдна растителност и липса на влага в почвата, езерото се намира на 15 м под морското равнище. Езерото Еър лежи на дъното на водосборен район, обхващащ част от Куинсланд, Северните територии,Южна Австралия и Нов Южен Уелс. Много малка част от водите на тези земи обаче реално достигат до езерото.

Езерото Еър е разделено на две части-северно,което е с дължина 144 км и ширина 65 км и южно, с размери 60 на 24 км.Малкият канал Гойдер е границата между тях. Средните валежи в района на езерото са 100 до 150 мм годишно.Запълването на езерото с вода на дълбочина 1,5 м става  на всеки три години, а запълване с вода до 4 м- на всяко десетилетие. Поради високите температури и силните ветрове, водата в безоточното езеро скоро се изпарява и дъното му се покрива с дебел пласт сол. Когато езерото е пълно, се наблюдава едно интересно явление-около обяд повърхността на езерото става много равна и отразява небето и тогава любителите на ветроходния спорт все едно плават в небето. Понякога езерото Еър добива розов оттенък заради наличието на бета-каротинов пигмент, който предизвиква това оцветяване на водата.

При обилни валежи, езерото и районът се съживяват. Появяват се хиляди птици, които се къпят във водата, хранят се с миниатюрните скариди в езерото и се размножават. Виждат се ята пеликани и лентови кокили, авоцети с червено гърло и характерен клюн като шило,червеногризи,сребърни чайки и каспийски рибарки. Понякога се наблюдават около 200 хиляди такива птици в езерото.

В земите около езерото полските цветя разцъфват ипейзажът става невероятно красив.А семената, чакали години под земята, покълват бързо, за да успеят да завършат растителния си цикъл, преди да настъпи следващото засушаване.

Официалното име на езерото е променено през 2012 г., за да се съчетае с аборигентското име Кати Танда и езерото носи името Кати Танда-Еър.Най-подходящо време за посещение на езерото Еър, е от април до септември. Най-близкият град е Мари(Marree), малко градче с около 150 души жители, които се занимават с животновъдство и обслужване на туристите, идващи до езерото. На 60 км от града, по-близо до езерото Еър, се намира земна рисунка на ловец  с пръчка или бумеранг в ръка. Дължината на фигурата е около2,7 км и се смята, че тази рисунка, наречена  Marree man, е най-великолепното произведение на изкуството, което може да се види само от самолет. Изображението е открито през 1998 г. случайно от пилот и още не се знае  кой е направил този гигантски геоглиф  и защо. През 2016 г., рисунката е реставрирана като екипа  се надява, че в близките години тя ще се запази в този си вид.

Езерото Кати-Танда Еър е интересна туристическа дестинация и яхт-клуба близо до езерото даже и по време на сушата, се превръща в убежище за авантюристи от цял свят.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Езерото Еър