Улуру е огромна червена скала, издигаща се над околната равнина в северната част на Централна Австралия. Тя е свещено място за местните жители, аборигените и заема важно място във фолклорната традиция на племето анангу. Самотното скалисто образувание е остатък от някогашно ерозирало плато. Природният феномен е включен в Националния парк „Улуру-Ката Тюта”, в който влизат и т. н. Олгас- фантастична група от 36 големи червени скали, отстоящи на 25 км от Улуру. С височината си от 316 м и обиколка 9,4 км, скалата Улуру  с право е известна като чудо, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Улуру е аборигенското име на огромната скала.

През 1873 г., този величествен монолит е посетен  от европейски картограф, който му дава името на тогавашния главен секретар на Южна Австралия, сър Хенри Ейърс. Така скалата става известна с двете си имена-Улуру (Айерс Рок). Улуру е една от най-разпознаваемите природни забележителности на Австралия. При образуване на тези скали, пластовете пясъчници се издигнали вертикално нагоре и техните ивици още личат по скалите. Когато водата навлизала в пукнатините, тя дълбаела дълбоки канали, по които днес при силен дъжд се образуват водопади. Част от дъждовната вода попива в порестата скала и се появява в подножието й под форма на извори,които поддържат с влага околната растителност и служат за водопой на дивите животни.

Червеният цвят на скалата се дължи на окислението на железните й съставки в продължение на хиляди години. За това и по-късно ерозиралите скали са  сиви.Улуру променя цвета си по различно време на деня и годината от пурпурен до червен при изгрев и залез и това явление идват да наблюдават с интерес туристите.

Изкачването по скалата не е лесно, а по религиозни съображения аборигените предпочитат да не се прави. Гледките от платовидното било на Улура са невероятни. Местните водачи развеждат туристите около скалата и им разказват за животните и растенията, които се срещат по пътя, както и за културата и миналото на местното население. Според легендата, под Улуру има огромно пространство с енергиен източник, който аборигените наричат Tjukurpa или Времето на сънищата и те смятат, че по време на обиколката на Улуру, човек сънува.Аборигените са оставили своята история във вид на рисунки върху повърхностния скален слой на монолита. А в някои от пещерите на Улуру има изображения отпреди десетки хиляди години.

Посещението  на това чудо на природата може да стане по всяко време на годината, но трябва да се има предвид, че през юни-юли става много студено, през ноември-декември е много горещо, а през януари-март често има бури. Най-близкия град до Улуру е Алис Спринг на 335 км. Но, когато човек реши да посети  тази  невероятна част на Централна Австралия, разстоянието не е от значение.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Улуру