„Какаду” е най-големият национален парк на Австралия. Той се намира в далечния север на Северната територия на около 150 км източно от град Даруин. Това е една от четирите австралийски забележителности, включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради културната си и природна стойност. Паркът Какаду с площ от 20000 кв. км, се управлява съвместно от традиционните собственици-аборигените и австралийската агенция за Национални паркове. На тази тропическа територия живеят около 10000 насекоми, кенгура, валаби (малки торбести животни), водни биволи, кучета динго и към една четвърт от сладководните риби, които ссъществуват   в Австралия.

Тук се срещат евкалиптови и влажни тропически гори, блата и мангрови горички, както и полупустинни места в южната част на парка. Една от главните атракции на парка е реката Саут Алигейтър, където живеят големи колонии от крокодили- сладководни (джонстънови) и соленоводни, които са най-едрите влечуги  в този регион и могат да достигнат до 6 м дължина. Туристите могат да ги видят да обикалят по речните устия на лов за мигрираща риба. Интересна природна забележителност в парка е стръмният  пясъчен насип с височина от 30 до 300м, простиращ се на 200 км през парка Какаду-една естествена граница между горите и каменистите площи. Прекрасният пейзаж на Какаду, скалните рисунки в пещерите от пясъчник и разнообразната дива природа, са това, което привлича туристи от цял свят.

Тази необикновена част на Австралия се намира само на 15 градуса южно от Екватора и от ноември до февруари, времето тук е много горещо, влажно и дъждовно, а пътищата понякога са непроходими дни наред заради водата, така че посещенията през този период не са препоръчителни.

Сред  най-известните забележителности на парка Какаду е водопадът  Джим Джим. Водите му се спускат от 200 м в пролом между страховито високи скали и е особено красиво да се наблюдава през дъждовния сезон. Ландшафтът около водопада винаги предизвиква възторга на идващите тук туристи, а дълбокият с чиста вода водоем изглежда като истински диамант в подножието на водопада. Да се гмурнеш във водите на това прекрасно място е невероятно преживяване.

В този уникален исторически резерват могат да се видят най-добрите примери за аборигенско скално изкуство в Австралия.Обитавали пещерите в този регион повече от 40000 години, аборигените са оставили изображения, разказващи за начина им на живот. Сцени на лов,религиозни церемонии, забавления, сътворението на света  и много други, общо от около 5000 рисунки могат да се видят тук  като някои от тях са на повече от 20000 години.Обектите Нурланги (Nourlangie) и Ubirt , където могат да се видят тези удивителни изображения, са сред най-посещаваните места в парка.

В парка Какаду има още няколко водопада като водопадът Гюнлом- каскаден водопад, известен най-вече със заснемането на филма „Дънди Крокодила”. Водопадът Туин Фолс( Twin Falls) е също каскаден водопад на р. Южен алигатор. Водите му се спускат от 158 м височина, а природните явления са изваяли сто различни скулптури от околните скали.

Пътуването до парка Какаду може да стане със самолет до град Даруин и после с кола на около три часа път до парка. В Даруин можете да резервирате пътуване по време на влажните зони с посещение на най-важните забележителности на Какаду. Рейнджъри предлагат безплатни екскурзии през сухия сезон, а обиколките, водени от аборигени осигуряват най-великолепната обиколка на парка. Добре е да останете поне 2-3 дни, за да усетите магията на това място.

Разстоянието от Даруин до Джабиру-основно селище за пребиваване и доставка на парка, е около 250 км  и отнема около 3 часа по магистрала Арнем. По пътя може да се насладите на страхотни гледки, а ако спрете в Посетителския център на влажните зони, ще се запознаете с екологията им и с историята на аборигените в региона. А в Джабиру може да отседнете в хотела с форма на крокодил, където обслужването е на ниво. 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Какаду