Летището в Гданск, познато под името Лех Валенса и притежаващо код GDN, е едно от трите най-важни международни летища в Полша. Летище Лех Валенса отстои на 10 км западно от градовете Гданск и Сопот и на 23 км южно от град Гдиня. Летище Лех Валенса е резервно летище за варшавското летище Okęciе. Летището разполага с 1 терминал.

Летището в Гданск обслужва както евтини, така и редовни самолетни линии, между които: easyJet, Wizz Air, Centralwings, Ryanair, LOT, Finnair, SAS, Lufthansa, Norwegian, Blekingeflyg и BMI BABY. До летище Лех Валенса може да се стигне с автомобил, тъй като се намира на много близки разстояния до околните градове. За идващите от Гдиня е много да важно да се знае, че трябва да пътуват по триградското околовръстно шосе, по експресен път Е28.

Летището разполага със собствена жп гара, която свързва линиите на Полската държавна железница - PKP, както и с Бързата градска железница - SKM. Пътуващите могат да се придвижат от Сопот или Гдиня с SKM, след това от централната жп-гара на Гданск да се прехвърлят на автобус, който ще ги докара директно до летището.

За залагащите на автобусните линии трябва да се отбележи, че извънградските автобуси на линиите 110 и B пътуват до самото летище. Времетраенето на пътуването е около 30 минути. От Ценрална Гдиня до летището се движат и автобуси на линията 510. С този автобус до летището се пътува около 50 минути. Автобус 510 пътува до летището само ако има полети на Wizz Air. През нощта се движат автобуси N3. Разбира се изключителното удобство на такситата е друга алтернатива за стигане от/до летище Гданск, но трябва да се отбележи, че това е й най-скъпия вариант.

Адрес: Gdansk northwest of Gdansk Gdansk Lech Walesa Airport ul. Słowackiego 200 80-298 Gdańsk Полша (Poland) Телефон: +48 58 348 11 63 Официален сайт: http://www.airport.gdansk.pl/

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Летище Гданск