Сайтът е посветен на пътуванията и най-интересните забележителности по света, но в този случай ще направим изключение с личността на Влад ІІІ Цепеш или Дракула, която нас като българи може би наистина трябва да ни вълнува.

Така да преминем към въпроса: Възможно ли е във вените на Дракула да тече българска кръв? За целта ще се спрем накратко на историята на Влашко, така и на потеклото на легендарния граф.

Историята на Влахия (Влашко) е неразривно свързана с България. По време на Първата и Втората Българска държава земите на Влашко са част от нея. Заради това голяма част от влашката аристокрация е била с български корени затова има много примери – Влайко, Мирчо, Радул, Владислав. Интересно е, че някои румънски историци смятат, че Първата Румънска държава е държавата на … Асен и Петър основана 1185 г.

В случая с Дракула баща му се казва Владислав (Влад ІІ), единият му брат Мирчо, а другият Радо. Влад ІІ е син на славния воевода Мирчо Стари, който е поставен на трона на Влашко от цар Иван Шишман.

Друга интересна особеност за Влашко и свидетелство за влиянието на България е официалната писменост. Дам.. влашките князе са писали на кирилица, а официален език е бил старобългарския, който незнайно защо в съвременните писания се пише църковнославянски. Както е известно такъв народ църковнославяни няма, а всички знаем кой и как налага кирилицата и българския език. Тук ще постна един линк към Влахо-българските грамоти, от които се вижда на какъв език са писали Владислав ІІІ Дракула и неговите предшественици и техните наследници до … 1861 г., когато в ново образуваната държава Румъния е направена езикова реформа и кирилицата е заменена с латиница.

Споровете за личността и произхода на Дракула едва ли ще стихнат. В това няма лошо в спора се ражда истината, а в случая излизат наяве позабравени факти от общата история на Румъния и България. Надяваме се да сме разбудили интереса и все повече българи да решат да посетят нашата северна съседка с нейните малко известни за нас забележителности.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дракула