В долината Саас, в близост до глетчери, се шири Саас-Фе – швейцарска община във Вале. Географското разположение на курорта допринася зимни спортове в Саас-Фе да са целогодишни. Заобикалящите го 13 планински върхове радват ценителите на зимни спортове с надморска височина 4000 м. Саас-Фе е познат на туристическата карта като „перлата на Алпите”, като за този му престиж голям принос имат пистите му, славещи се като едни от най-добрите и предизвикателни писти в Европа. Ски зоната му пък е една от най-високите на Стария континент. Саас-Фе не че е затворил врати за начинаещи търсачи на силни усещания, предлагани по белите върхове, но в курорта приблизително 70% от пистите са подходящи за напреднали и експерти. Пистите за ски бягане са с обща дължина около 30 км.

С това уникалността на курортното градче не свършва. Всеизвестен факт е принципа на строителството в Саас-Фе. Съществува изискване всички къщи да са изградени поне на 40% от дървен материал. Това придава специфичен и особени чаровен облик. Друго изискване е в самото градче да не се шофират коли. За да компенсират този недостатък, управниците създават специални паркинги в покрайнините на Саас-Фе, а по улиците пускат за движение само електрически ванове.

Ако си сноубордист, значи и ти си добре дошъл тук. И лете, и зиме. През зимата в курорта функционира freestyle парк, както и отделен сноуборд парк за начинаещи. Лятото в дом на сноубордистите се превръща парк в района на глетчерите.

Ако искаме да охарактеризираме Саас-Фе с точни географски данни, то трябва да го опишем така. Курортът е с надморска височина на пистите от 3500 м до 1800 м, чиято обща дължина е 140 км. Туристите с начинаещи познания в зимните спортове имат на свое разположение 13 писти, средно напредналите – 14, а за експертите остават 5. Най-дългата писта на курорта предлага трасе от 9 км. За нуждите на ценителите на красотата и предизвикателството на Саас-Фе въздушното пространство пресичат 23 лифта. Саас-Фе знае как да не лишава своите посетители от любимото им занимание. Поради тази причина е развита политиката пистите да са достъпни и през нощта. Тогава започва царството на факелно спускане. Инструкторите от ски училищата от своя страна пък организират атрактивни представления на пистите.

За решилите да се насладите на Саас-Фе, но не в частта му за скиори и сноубордисти, за вас се предлагат забавления като например изпитване на способностите ви в леденото катерене, пързаляне, кърлинг, преходи със снегоходки и зимни планински преходи.

Да си спечелиш етикета „елитен курорт” не е лесна задача. Притегателната сила на Саас-Фе идва и от славата на културните му прояви. В „перлата на Алпите” се организират класически концерти. Точно в това курортно градче функционира и най-високия въртящ се ресторант в света – на внушителната надморска височина 3500 м. Многобройни клубове и барове, често украсени с музика на живо, също не оставят посетителите безразлични.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ски курорт Саас-Фе