Славата на една от най-луксозните ски дестинации в световен мащаб се пада на намиращия се в швейцарския кантон Берн курортен град Гщаад. Щом си луксозен и елитен, трябва и да поддържаш това име. Извън природните дадености, няма как когато се споменава Гщаад, да не се извиква асоциация с курорт с луксозни хотели, бутикови магазини и изключително активен нощен живот. Всяка година знаменитости и публични личности, както и най-запалените фенове на зимните спортове, посещават Гщаад – една от най-големите швейцарски ски зони.

За облика на курорта и световната му слава вече се разбра. Сега е време за онова, което му носи известност. Седем зони за зимни спортове, обхващащи писти с надморска височина от 3000 м до 950 м и обща дължина 250 км. Рай за всеки – от аматьор до професионалист, Гщаад разполага с 23 писти за начинаещи, 85 писти за средно напреднали и 11 писти за експерти. И на финал – 10 км дължина на писта и 28 лифта. Пистите за ски бягане пък имат обща дължина 100 км.

Освен да осъществява преходи из самия Гщаад, ски лифт предлага и опцията да направи достъпни и пистите на Анзер. Една от седемте зони на зимния курорт комбинира условия както за сноуборд, така и за ледникови спускания. Сред търсачите на адренали тази същата зона е добре позната, тъй като в нея се намира най-дългата писта в района – спускане от 3000 м до 1400 м надморска височина. Туристите могат да се насладят на уникалните й условия за зимни спортове от средата на октомври до началото на май. И в Гщаад опциите за сноубордисти не липсват, и то в широки граници –достатъчно много сноуборд паркове, терени с препятствия, както добри условия за свободно и екстремно спускане по необработен терен.

За всеки по нещо има в този курортен град. Няма да скучаете ако не владеете техниките на ските или сноуборда. За вас Гщаад също се е погрижил като организира забавления като спускане със шейна, разходка с шейна, теглена от кучешки впряг, парапалнеризъм, преходи със снегоходки, пързаляне, кърлинг, панорамни полети с хеликоптер, снежен голф и ледено катерене.

Лъскавия облик на града се дължи най-вече на централната част, която е пешеходна и където са разположени красиви магазини и бутици. Не е нужно да сте на 3000 м надморска височина, за да преживявате нещо различно и неповторимо. Такова усещане можете да изпитате в ресторантите на Гщаад, където ще ви дадат шанс да опитате местните деликатеси – пушената сьомга например. Тук е мястото и за още един ценен съвет – не подминавайте с лека ръка селекцията от прочути швейцарски сирена и специалните сладоледи на близката мандра. Някои ще се запитат – сладоледи? Да. Уникални – някои дори направени по поръчка, за да имат особено любопитен вкус като на репички или на зелени шишарки например.

И като е на ниво, нека всичко да е на ниво. Ценителите на нощния живот и хубавата музика няма да останат разочаровани. Гщаад се е погрижил за това – някои от най-известните DJ-и се грижат за доброто настроение в Гщаад. За онези, които обичат тихите и спокойни вечери, курортът предлага емоцията на киното или играта на голф. За всеки вкус и интерес!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ски курорт Гщаад