Като говорим за класа, в Швейцария има и други курорти освен Гщаад, които са стандарт в сферата на зимните спортове. Разположен в долината Енгадин, Сен Мориц попада в класацията за най-популярните зимни курорти, като привлича редица знаменитости към заснежените си склонове. Освен всяка друга титла, той е и един от най-старите ски курорти в света. Природата и релефа му не случайно му извоюват правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 1928 г. и 1948 г. Сегашната битка на Сен Мориц е съревнование за домакин на Световната купа по ски алпийски дисциплини, която ще се проведе през 2015 г. Отново в тази курортна перла домакинства на първото проведено в Европа световно първенство по сноуборд.

Географското разположение е гаранция, че слънцето ще гали територията на Сен Мориц поне 300 дни годишно. И като сме заговорили за „свойства”, нека опишем основните за курорта. Започваме с внушителна надморска височина на пистите - от 3300 м до 1730 м, прекрасна обща дължина – 350 км, и чудесна денивелация – 1570 м. Минаваме през условията, обгрижващи способностите на запътилите се към снежните върхове туристи – 18 писти за начинаещи, 61 писти за средно напреднали и 9 писти за експерти. 8 км поле за изява предлага най-дългата писта в зимния курорт. И за да е пълно обслужването, Сен Мориц записва в „скромната” си визитка 60 съоръжения, отвеждащи туристите до пистите.

Разбира се, не може да си на почетната стълбица на медалиюстите и да предлагаш само спускания със ски и сноуборд. Разнообразието е огромно и що се касае до други зимни спортове. Сен Мориц радва със 180 км писти за ски бягане, 150 км маркирани пътеки за планински преходи, с възможности за бобслей, кърлинг, пързаляне, ледено катерене, преходи със снегоходки, разходка с шейна и ски скокове. Възможностите се простират и отвъд пределите на бялото чудо – снегът. Курортното градче разполага със спортни зали, очакващи желаещите да тренирате тенис и голф.

Лека ретроспекция ни връща към ски зоните. Сен Мориц има три такива, като условията им са най-привлекателни за средно напредналите и напредналите скиори. Експертите няма да бъдат разочаровани, защото адреналин ще си набавят със спускания по необработен терен, предлаган и в трите зони. С условията за ски не се затваря каталога на Сен Мориц. Той има какво да предложи когато става дума за сноуборд. Елитният курорт разполага с няколко сноуборд парка. Удовлетворението, което курорта „изпитва” от доволните погледи на доверилите се на пистите му туристи, гали реномето и вдига рейтинга му предпочитана дестинация. И тук важи правилото – като е класно, да е класно. По улиците на Сен Мориц не липсват лъскави маркови бутици, квалитетни ресторанти, lounge барове или коктейл барове, както и привлекателни класически нощни клубове. За духовна храна също ще се намери „заведение” – като културен център Енгандин може да се похвали с голям брой галерии и музеи. Сред нещата, които задължително трябва да се опитат са сладкиша с карамел и орехи – Engadin Nusstorte, вино и други разнообразни ястия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ски курорт Сен Мориц