Цермат е сред целогодишните планински курорти на Швейцария, като това му предимство се дължи на наличието на глетчер в близост до градчето. Курортът може да бъде открит в кантона Вале, на около 10 км от границата с Италия. На географската карта Цермат отстои на 250 км от Женева и на горе-долу толкова от Цюрих. Градът е достъпен с влак. По познат закон, в него е забранено движението на автомобили, като за придвижване се използват електрически мини-бусчета.

Целогодишното практикуване на зимни спортове е факт, благодарение на глетчера и на разположените в близост някои от високите алпийски върхове, сред които Матерхорн. Пистите са разположени на надморска височиниа, варираща от 3900 м до 1620 м и имат обща дължина около 400 км. Курортът предлага 12 писти за начинаещи, 41 полета за изява за средно напреднали и 21 терена за максимално преживяване на експертите. Най-дългата писта в Цермат може да се похвали със своите 17 км.

За да могат посетителите да се насладят на една от най-големите ски зони в света, в курорта има изградена сериозна комплексна система от около 40 лифта. Благодарение на нея разнообразието на зимната почивка на туристите е гарантирана. За пълна програма на едно незабравимо зимуване са разработени повече от 50 туристически програми. И тук не говорим само за зимни спортове. Всичко започва от върха и свършва в местата за отдих и наслада – възможност за запознаване с класическата музика, местните кулинарни изкушения, голфа и танците.

Разбира се, за да си предпочитана дестинация, трябва да можеш да задоволиш желанията и потребностите на посетителите си. Следвайки тази сентенция, Цермат предлага разнообразни възможности за свободно спускане по необработен склон, като общата дължина на подходящите за тази цел терени е 38 км.

Сноубордистите също не са подминати в Цермат. Най-опитните остават доволни и се наслаждават на създадения на самия ледник сноуборд парк. За любителите на този вид спорт, Цермат работи целогодишно, като ги посреща в своя Gravity Park. Желаещите да се усетят емоцията от това предизвикателство могат да посетят едно от трите сноуборд училища в курортното градче.

Една от атракции извън ски спортовете в Цермат е Матерхорн ски сафарито. Обиколката обхваща цял ден разглеждане на ски зоната, но уникалността на забавлението идва от факта, че сафарито никога не повтаря използваните писти и лифтове нито веднъж. Един прекрасен и ползотворен ден в Цермат би звучал така – за начало спускане по пистите на глетчера, след което човек се отдава на наслада на местната кухня в ресторант, разположен на 3883 м надморска височина.

Освен, че може да се похвали със своите писти, Цермат може да се похвали и със своя музей Матерхорн, разказващ историята и развитието на Цермат. Обиколка обаче не приключва тук. Културният облик на курорта се изгражда от многобройните художествени галерии.

Ако желаете да вкусите от всичко по време на зимната ви ваканция, то трябва да се включите в организираните тематични екскурзии. В обиколката се включва местната мандра, изключително красиво ждрело, както и панорамен полет с хеликоптер над внушителните скалисти върхове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Цермат