Може ли славата ти по света да се дължи на две коренно различни сфери? Да, Швейцария има такъв пример. И това едновременно града със Световния икономически форум, в същото време и ски курорт. В кантона Граубюнден, на река Ландвасер, на 1560 м надморска височина, се извисява този град, който е и най-високия град в Европа – Давос.

През 2001 г. Давос добива популярност като става първият град в региона на Граубюндед, които вписва в историята си полученото удостоверение за град, следващ политика за устойчиво производство и използване на енергийни ресурси, с което да се намалят емисиите на въглероден двуокис. Известност на курортния град му дава и функционираща в него спортна гимназия, която е първата във Швейцария. Тя е „алма матер” за най-добрите млади спортисти, дошли тук усъвършенстват уменията си, използвайки пистите и съоръженията на курорта.

От казаното до тук става ясно, че Давос не е просто невзрачен зимен курорт. Градът се класира сред водещите ски курорти с огромно разнообразие от писти и възможности за практикуване на зимни спортове. В „автобиографията” си Давос посочва надморска височина на пистите от 2840 м до 1110 м и обща дължина 320 км. Давос е щедър към всеки турист със своите 29 писти за начинаещи, 46 писти за средно напреднали и 34 писти за експерти. Всичко това е организирано в седем зони, посрещащи с „добре доши” скиори, сноубордисти и жадни за адреналина на екстремни зимни фиести туристи. На тяхно разположение са 56 лифта, предвижващи ги от точка до точка.

Не би било лъжа да се каже, че Давос сред водещите сноуборд дестинации в Европа. За насочилите се към този вид спорт курорта предлага три специализирани сноуборд училища и четири сноуборд паркове, та дори и специализирани сноуборд хотели. Със ски и сноуборд обаче не приключват предизвикателствата в Давос. Градът е способен да задоволи капризите на желаещите да практикуват кърлинг, хокей, пързаляне, зимни преходи, преходи със снегоходки, езда и парапланеризъм.

Помислете за нещо различно от сняг и стръмни писти и градът ще ви отвърне. В този културен и социален микс ще откриете Музея на зимните спортове, където се проследява развитието на различните дисциплини, историческият музей на Давос с богата колекция от стари предмети и документи и привлекателния музей на играчките, гордо пазещ пъстра колекция от ХІІІ до ХХ век.

Ако след изпълнения с „бели” емоции ден не ви се спи, недейте. В този град думата скука е непозната. Давос гарантира, че независимо от цвят и вкус, всеки ще открие нещо за себе си в около 20-те клуба - лъскави пиано барове до техно дискотеки.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Давос