Кортина д’Ампецо се ражда през далечната 1956 г. след като италианския град получава честа да домакинства на олимпийски игри. Това е само началото на неговото славно израстване на туристическата карта. Един интересен факт за курорта е, че продукцията „Катерачът” със Силвестър Сталоун е сниман именно в района му. Днес Кортина д’Ампецо, освен курорт, продължава да е и място за провеждане на първенства от световен ранг.

Планините Доломити отстъпват част от своите терени, за да приютят зимния курорт Кортина д’Ампецо. Благодарени на географското си местоположение, курорта предлага надморска височина на пистите си от 2930 м до 1050 м и максимална денивелация 1880 м. Общата дължина на пистите за ски спускания е 150 км, а на тези за ски бягане – 50 км. Кортина д’Ампецо е най-примамлив за средно напредналите и експертите, но не са пренебрегнати и начинаещите. Курорта е с най-голямо разнообразие от писти в целия район на Доломити, като те са разпределени в три зони и са обособени 42 писти за начинаещи, 19 за средно напреднали и 8 за експерти. Планинските склонове в района на Кортина д’Ампецо са голямо предизвикателство за freestyle скиорите. В услуга на всеки турист, прекрачил пределите на ски курорта, работи система от 37 лифта. Кортина д’Ампецо зимата се превръща в гостоприемен хазаин не само за скиорите. В неговия дом място има и за сноубордистите. За тях е обособен отделен парк, но не липсват и предизвикателствата на необработените терени и скалите около града.

Извън ски и сноуборда, разнообразието на престоя в Кортина д’Ампецо е гарантирано от допълнителни възможности за забавление и спортове. В числото на зимните предизвикателства влизат преход със снегоход в планината, спускане с шейни, пързаляне, кърлинг и ледено катерене.

Антикварните магазинчета и галериите са сред перлите на Кортина д’Ампецо. Градът е привлекателен за знаменитостите, затова не се учудвайте ако срещнете някоя по улиците или докато разпускате в някое от уютните барчета, пиано барове или клубове в курортния град. Не трябва да се пропуска като преживяване и ледената пързалка, особено когато вечер се е превърнала в дискотека.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ски курорт Кортина д’Ампецо