Римини

Информация | Kарта
seen
7371
facebook
Римини

Няма да е нескромно и няма да е лъжа да се каже, че най-известният курорт на италианската Адриатическата Ривиера е Римини (Rimini). Познат е под името „Ибиса на Адриатика” и предлага 15 км златисти плажни ивици, слънце и много и вълнуващи забавления. Перлата на италианските курорти се намира в италианския регион Емилия-Романя, между реките Маречия и Ауза. Измерено в километри, градът отстои на около 50 км от Равена и на съвсем близко разстояние от една от най-малките държави в света – Сан Марино.

Историята на популярния Римини започва да се пише преди повече от 2000 години. Римини възниква като римска колония и се развива като град с изключително важно стратегическо значение. На територията му се преплитали три ключови римски пътя – Виа Фламиниа, Виа Аемилия и Виа Попилиа. Това било достатъчна причина Римини да се превърне в прекалено примамлива плячка както за европейските завоеватели, така и за самите римски императори. Местните управници били изправени пред задачата да запазят неприкосновеността на този ключов град.

Типично за всеки летен и морски курорт, в Римини истинският живот започва с покачването на температурата, а именно през топлите месеци. Италианците чудесно са се справили със задачата едновременно италианците да чувстват Римини като лично кътче за отмора, а гостите да не страдат от липсата на комфорт и уют, и да отнесат незабравими спомени от престоя си. В Римини вкусната храна, шумните заведения, луксозните бутици и културните обекти са на ниво.

Каталогът със забележителности на Римини е изпълнен със сериозни предизвикателства за туристите. Като за начало разходката може да започне от стария град Римини. Доста туристи го пренебрегват, но това е голяма грешка. Обликът му е колоритен заради останките от древността и величествените архитектурни творения, както и заради всички онези белези, с които града се гордее, защото те са „разказвачите” на неговата история. Несъмнено старият град Римини е най-ценният в културен и исторически смисъл обект.

Определено един от символите на Римини е внушителният Мост на Тиберий. Той „живее” в Римини още от 14-та година и е създаден от римския император Август. Окончателното му завършване се случва при наследника му Тиберий. Мостът се издига над река Маречия и е бил свързващата артерия на центъра на града и средновековния район Борго Сан Джулиано. Архитектурното бижу впечатлява с петте си арки, поддържани от масивни колони. Мостът на Тиберий оцелява в много тежките вражески атаки и е скъпоценен камък в короната на Римини. Днес мостът на Тиберий продължава да играе ролята на главна пътна артерия, защото води на север към двата главни пътя Виа Емилия и Виа Понтика. За славното време, в което император Август е царувал, днес разказва арката с неговото име. Тя е построена през 27 г. пр. Хр. в чест на финалната война на Римската Република, в която сили мерили силите на Октавиан Август и Антоний и Клеопатра. Монументът има една порта с височина 9.92 м. и ширина 8.45 м. През Средновековието архитектурата й бива обновена, като се добавя назъбената горна част. Томасо Темецна е архитекта, вписан в биографията на арката като архитекта, заел се със задачата през XVIII в. се заема със реконструкцията й. Римският амфитеатър е друго бижу сред забележителностите на Римини. Датиращ от II век, той и до днес няма конкурент и си остава най-големия в целия регион. Амфитеатърът е построен с капацитет за 15000 зрители. През III в. Римини го включва в новите си предели, защитавайки го с новите градски стени, но за съжаление не успява да го защити от безпощадните разрушения на Втората световна война. Но все пак оцелелите и до днес стените на арената, един от главните входове и няколко от входовете към балконите, имат какво да разкажат на жадните за история посетители.

Забележителностите на Римини са в сериозна конкуренция помежду си по отношение на оценяване на красотата и значимостта им. Не може замъкът на Сизмондо да не се включи към средновековните съкровища на Римини. Замъкът на Сизмондо се извисява на входа на историческия градски център. Основите му са положени върху останките на древни римски твърдини, а строежът му започва при Сигизмондо Малатеста и продължава около 9 години - от 1437 г. до 1446 г., върху останките на древни римски твърдини. Издигането на замъка на Сизмондо не е случайно. На неговите плещи падат няколко изключително важни задачи – да бъде защитна крепост, да разказва за престижа на епохата си и по-късно – да изиграе ролята на затвор.

Няма да е пресилено ако се каже, че забележителностите на Римини нямат край. Във визитната картичка на курорта своето място намират църквата на Св. Франциск, която е една от най-запазените и един от образците за ренесансова архитектура, църквата на Св. Августин, църквата на Св. Джовани Батиста от XII в. и камбанарията на някогашната катедрала „Св. Колумбия”. Маршрутът на туристическата обиколка на готовите да преминат през вратата на времето и да се потопят в света на историята, задължително трябва да включва посещение на бронзовата статуя на Папа Пол V, разглеждане на Археологическият музей, Palazzo del Podesta, където днес се помещава градската администрация, както и символична граница между стария и новия Римини – портата Монтанара, и библиотеката Гамбалунга. Последната е построена между 1610 г. и 1614 г., за да съхранява ценни ръкописи и издания от XVI в. до днес.

С такова впускане в света на архитектурното, културно и историческо наследство, другото лице на Римини остана някак в сянка. Затова трябва да се признае, че курортът е мястото за пълноценна класическа почивка – под жарките слънчеви лъчи, по бански и с коктейл в ръка, жадуваното спокойствие е достижимо в Римини - врата към миналото и прозорец от настоящето.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
20.78 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 77 %

Атмосферно налягане: 1020 hpa

Облачност: 0 %

RSS