Рио де Жанейро е основан през 1565 г. от португалеца Ещасио де Са. Пълното име на града е Сао Себастиго до Рио де Жанейро в знак на почит към португалския крал Себастиян І. Градът е разположен върху ивица от бразилското атлантическо крайбрежие. Валежи има от декември до март. Средната годишна температура тук е 23С. Сега населението на Рио де Жанейро наброява 6 млн. души и е вторият по големина град в Бразилия. Множеството различни етнически групи като бели, негри, азиатци, индианци, допринасят за формирането на съвременното население на Рио.То се занимава с риболов и отглеждане на захарна тръстика. От 1764 г. до 1956 г.Рио де Жанейро е столица на Бразилия. С отмяната на робството през 1888 г. в града се увеличава промишленото производство ,а земеделието се развива по- слабо.

Сега Рио е на второ място по промишлено производство и вторият по големина финансов център след Сао Пауло.Също така Рио де Жанейро е едно от най – големите пристанища на Южна Америка. Хълмът, наречен” Захарната буца” и издигащата се на хълма Корковадо статуя на Христос Спасителя, са две от емблемите на града.Ботаническата градина, построена през 1808г. и заемаща внушителна площ,представя цялото богатство на бразилската фауна. Особено впечатляваща тук е алеята на гигантските палми. В Стария град могат да се видят запазените архитектурни забележителности и музеи.

Църквата „ Ордейм Терсейра ду Карму” е барокова църква , украсена от велики художници и е една от тези забележителности. В красивия парк „Куинта да Боа Виста” се намира бившият императорски дворец.Трамвайната линия, свързваща центъра на Рио с квартала на художниците Санта Тереза, е незабравима туристическа атракция.В очертанията на Рио де Жанейро са двете единствени в света градски тропически дъждовни гори. Тук могат да се практикуват скално катерене и спускане на въже.А плажът Копакабана е известен с най- невероятните новогодишни фойерверки. Стадионът „ Марокана”- това е също един от символите на Рио. Построен за Световното първенство по футбол през 1950 г., той е един от най- големите стадиони в света и има капацитет от 97000 места за седящи зрители. Проектиран е от двамата бразилски архитекти Рафаел Галвау и Педру Паулу Бернандеш.

Рио де Жанейро е най- известен с карнавала , провеждан всяка година през двете седмици преди началото на Марди Грас.По това време си дават среща любителите на латиноамерикански танци с колоритните си костюми и стремежа си да покажат кой е по- добър в това красиво зрелищно състезание.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Рио де Жанейро