Манаус е разположен в Северна Бразилия на мястото, където р. Риу Негру се влива в р.Амазонка. Той е столица на щата Амазонка. Градът е основан през 1832 г. и е най- голямото и важно пристанище на р.Амазонка. Населението му е 1,7 млн. души.

Разцветът на град Манаус настъпва, когато каучукът е сред най- важните износни стоки на Бразилия. Тогава тук се преселват много европейски емигранти. В града са построени едни от най-красивите му постройки, като Меркадо Мунисипал-копие на парижките хали и сградата на митницата. Най-голямата архитектурна забележителност е операта-Театро Амазонас (копие на Парижката опера). Дворецът „Риу Негру” е културен център, построенот германски фермер.

В Природонаучния музей има частна колекция, посветена на дивите животни в областта. Зоопаркът CIGS е дом за за застрашени от изчезване диви животни и си заслужава разходката до там. Обиколката с корабче или по суша в тропическите гори на Амазония е предизвиктелство. А водопадът „ Парикатуба” на Риу Негру е с впечатляваща красота.

В града се провеждат множество фестивали,но най-известен е фестивалът на самбата през октомври. По-късно на 24 същия месец има местен празник наречен „Бой Манаус”. Тогава Манаус получава статут на град. На този ден има много песни, танци, месни специалитети, разкошни костюми и неповторим латино дух. Пейзажите на плажовете в района Понте Негра също са прекрасни.

Гласувай:
Рейтинг 2 от 2 гласували Манаус