Пном Пен е столица на Кралство Камбоджа. Разположен е там, където се сливат три реки-Меконг, Басак и Тонле Сап. Градът е получил името си от храма ”Ват Пном Даун Пен (Храмовия хълм), построен през 1373 г., за да приюти пет статуи на Буда върху изкуствено възвишение от около 27 метра. Пном Пен наброява 2 млн. души. Градът е важно пристанище на р. Меконг и е свързан с Южно китайското море посредством плавателен канал, който свързва Камбоджа с Виетнам.

В Пном Пен има дъждовен период от м. май до октомври, когато температурите стигат до 40С. През сухия сезон от ноември до април, температурите падат до 22С. Затова този период от годината е най-добър за посещение. Градът Пном Пен е построен около пагодата Преа Морокот. Подът й е покрит с плочки от масивно сребро. Пагодата е построена като кула, като в края на всеки етаж покрива се извива нагоре. Има и други внушителни сгради, освен Пагодата, които се намират в близост до Кралския дворец, построен през 1813г. Кралският балет на Пном Пен е известен в целия свят. Националният музей е красива сграда от теракота, притежаваща изящна колекция от произведения на изкуството на кхмерите. Музеят Туол Сленг е посветен на паметта на многобройните жертви на геноцида, провеждан от Червените кхмери. Тук са изложени снимки на жертвите през ужасните години от 1975 до 1979 г.

Червените кхмери са камбоджански комунисти, имащи ново виждане за развитието на Камбоджа. Полетата на смъртта са мястото, където режимът убивал и погребвал жертвите си - около 17000 души. Това е един мемориал в Чонг Ек, представляващ триетажна пагода. Вътре са натрупани над 8 хил. черепа, разделени по възраст пол. Тук в Чонг Ек идват посетители от цял свят, за да оттдадат почитта си към загиналите.

Интересно е да се знае, че Пном Пен през 1920 г. бил известен като Перлата на Азия и за следващите години е продължил да се разраства. Спад в развитието му настъпва през 70-те години на миналия век. През последните години Пном Пен постепенно се съживява - вече се виждат красивите широки булеварди, запазените сгради, парковете и зелените площи, напомнящи за френското колониално наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пном Пен