Дубай е разположен на югоизточния бряг на Персийския залив и е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства. Дубай е най- големия град в ОАЕ. Населението му наброява около 1,6 млн. души. Основан е през 1833 г. През следващите десетилетия, Дубай се превръща във важно търговско пристанище.След откриването на нефт през 1966 г., градът бързо се разраства. Днес Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия Изток. За отбелязване е, че около 3% от доходите на Дубай идват от нефта, а немалка част се дължат и на факта , че градът е убежище на знаменитости, рок звезди и милионери.Те идват тук заради луксозния живот и красивата природа с пясъчни плажове и пустинни пейзажи. Тук климатът е горещ и понякога влажен, като от м. май до август температурите са над 40 градуса.

Официалният език е арабският, но се говорят още английски, хинди, тагалски и др. Официалната религия на седемте емирства е ислямът, но другите националности са свободни да изповядват свободно религията си. Дубай е възхитително място за прекарване на свободното време.Тук могат да се видят толкова невероятни неща, че човек си мисли, че е попаднал в приказките от „Хиляда и една нощ”.

Привлекателният стар квартал - Бастакия, до който се стига с „абра”-водно такси е с тесни улички,богато украсени старинни сгради с дворчета и градинки, действително те пренася в един мечтан свят. „Кортерд” е уникална сграда от стъкло и стомана, съчетала архитектурни стилове от целия свят .Интересен е пазарът за подправки и злато „Дейра”.Заслужава да се види и великолепната реставрирана резиденция на шейховете Междилис –ал Горфат Ум-ал Шиф. А аквапаркът „ Уайлд Уади” предлага едно фантастично семейно забавление.

Бурж Калифа, известен още като Бурж Дубай е най- високият небостъргач в моментас 828 м височина. А Емирските кули са 13-та и 25-та най- високи сгради в света. Бурж Ал Араб е най-високият седемзвезден хотел-321 м, построен върху изкуствен остров на 280 м в океана. Хотелът има форма на корабно платно в бял цвят и е сграда икона за Дубай. Свързан е със сушата чрез лъкатушещ тротоар. По-висок от Айфеловата кула, Бурж Ал Араб предлага 202 двойни апартамента, всеки от който е с прозорци от пода до тавана и със смайваща гледка към океана.

Дубайският музей е най-старата сграда в Дубай, построена през 1787 г. Експонатите в музея показват богатото културно наследство на града.Тук могат да се видят традиционни арабски къщи, занаятчийници, ферми, експонати от живота в пустинята и др. На входа на музея има описателни карти, които дават подробен преглед на живота в района на Персийския залив.Също така в този музей може да се намери подробна информация за арабските музикални инструменти.

В момента се строят така наречените Палмови острови, които се смятат за осмото чудо на света.Това са три острова с имена Джумейра, Джебел Али и Дейра. Те ще бъдат най- големите изкуствени острови в света, а всеки от тях ще има формата на палма. Върху островите ще бъдат построени луксозни жилищни и хотелски сгради. Дубай има невероятно модерна архитектура, красива природа и изискана развлекателна индустрия. Може да се каже, че градът е един триумф за консуматорското общество.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дубай