Мелбърн е най-големият град в щата Виктория и вторият по големина в Австралия след Сидни. Възниква като малко земеделско селище през 1835 г. Благодарение на златната треска във Виктория през 50-те год. на 19 в., Мелбърн се разраства и до днес е един от главните градове на Австралия. Населението му е около 3,9 млн. души заедно с предградията. Мелбърн е бил столица на Австралия от 1901 г. до 1927 г., когато столица става Канбера.

В Мелбърн има много старинни сгради, като масивните сгради на общината във викториански стил, хотел „Уиндзор” и гарата на Флиндърс Стрийт. Те си съжителстват с новото строителство като небостърачите на Централната бизнес зона.Също така в града може да се види ,че се движат и нови, и стари трамваи.

В Мелбърн има много паркове и затова понякога е наричан „Австралийският град-градина”. Карлтъновата градина, в която се помещават сградите на Кралското изложение, построени за изложбите през 1880 г. и 1888 г. е нещо впечатляващо. Затова през 2004 г., тя е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Кралската мелбърнска зоологическа градина се намира в Кралския парк. В градините „Яра” е игрището за крикет,където ежегодно се провежда демонстративен майсторски мач по крикет. Много лозя и гъсти дъждовни тропически гори има в долината Яра.

Националната художествена галерия на Виктория притежава най-голямата колекция на картини в страната. В Центъра на изкуствата се помещават Австралийската опера, Мелбърнския театър и Мелбърнският симфоничен оркестър. Интересна атракция в Мелбърн, са конните състезания, провеждани на хиподрума Флемингтън. За остров Филип се знае, че е известен със състезанията по мотоциклетизъм и малките пингвини, които се отглеждат там.

Също така интересен факт за Мелбърн е, че тук е живял прочутият разбойник и убиец Нед Кели. Мелбърн се отличава със своята космополитност и висок жизнен стандарт. Не случайно за годините 2002, 2003, 2004 и 2011, градът е определен за най-добър за живеене в света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мелбърн