Град Канбера е основан през 1913 г. и е разположен в северната част на Австралийската територия. За столица на Австралия Канбера е избран през 1927 г.,за да се сложи край на спора между Мелбърн и Сидни. Канбера е една от двете столици в света (другата е Бразилия), чийто дизайн е предварително заплануван. В момента наброява около 340 хил. жители. Времето тук е сравнително студено, но ако човек реши да се разходи из Канбера, ще установи че той е едно австралийско бижу. Австралийският парламент е една от най-забележителните сгради, впечатляваща с внушителната си архитектура и колекции на съвременното австралийско изкуство. Цветните градини около Парламента са множество от красивите краски на различни цветя.

Австралийският военен мемориал е другата забележителност на Канбера. Това е паметник на загиналите през Втората световна война. Националната художествена галерия на Австралия е тук, в Канбера и притежава над 100 хил. художествени творби. Мястото, което трябва задължително да се посети тук е Националният научен и технологичен център-Куестакон. Тук може да се падне от 6 м височина , да се преживее земетресение и да се види светкавица отблизо. Интересни за посещения са също Националната портретна галерия, Националната библиотека, Националният зоопарк и Националният музей на динозаврите.

В Канбера се организират много мероприятия на жива музика и театър. Грандиозният музикален фестивал, който се провежда в Университета на Канбера е едно от тези събития.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Канбера