Сидни е разположен в щата Нов Южен Уелс. Той е основан през 1788 г. и е най-големият и най-стар град в Австралия. Градът е наречен на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателна колония. Първите каторжници пристигат тук през 1788 г. Местното население, което е от аборигени, прави опити да се съпротивлява на британското заселване. През 1789 г. тежка епидемия унищожава голяма част от местните жители. Британското правителство полага усилия да цивилизова останалите няколкостотин аборигени. През 1822 г. в Сидни вече има банки, пазари, добре очертани улици и полиция. В средата на 19 в. градът се разраства,благодарение на пристигналите емигранти от Ирландия и Великобритания. На 20 юли 1842 г. е официално основана общината Сидни и градът става първия град в Австралия. Първият кмет на града е Джон Хоскинг.

Населението му сега наброява около 4 млн. жители. Сидни и предградията му се считат за най- големия финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия. Климатът тук е влажен субтропичен с топло лято и мека зима. Най-топлият месец е януари със средна макс. температура 25 градуса,а най-студеният-месец юли със средна мин. температура 8 градуса.

Мостът Харбър Бридж или Пристанищният мост е един от най-известните в света. Възприеман е като символ на Сидни. Открит е през 1932 г. като шосейна, железопътна и пешеходна връзка между центъра на Сидни и Северния бряг на Тихи океан. Мостът „Харбър” се състои от свързваща стоманена арка с дължина 503 м и широчина 49 м, която има височина 134 м при върха. Седемте платна на пътя се намират върху платформа на 49 м над водата. Общото тегло на моста е 52,8 тона, а интересното е че е сглобен с 6 млн. ръчно навити винтове.Преминаването по арката на моста Харбър Бридж е предизвикателство. Особено красив е той, когато е обсипан от светлините на фойерверките, с които Сидни по традиция посреща всяка Нова година.

Интересна атракция на Сидни е тримачтовия кораб „Джеймс Крейг”.Той има две фокмачти и задна мачта, носеща триъгълни платна с преден и заден такелаж. За първи път този кораб е пуснат във вода в Съндърланд, Англия през 1874г. Тогава името му е ”Клен Маклеъд”. Преименуван е „Джеймс Крейг” като името на новия си собственик през 1905 г. Спрян е от движение през 1925 г. и изоставен в Тасмания. През 1981 г. е взет на буксир за реставриране в Сидни. През 2001 г. платноходът е в пълна изправност и за първи път след 80 години, „Джеймс Крейг” издига всичките си 21 платна и демонстрира какъв прекрасен плавателен съд е бил и все още е. Днес този красив платноход превозва пътници или кръстосва морето с туристи през почивните дни.

В пристанищния район Дарлинг се намира огромният Аквариум на Сидни, скъпите ресторанти, както и сградата на електроцентралата и Австралийският морски музей. Казармите на Хайд Парк в Сидни са проектирани от бившия затворник Франсис Грийнуей и са построени от каторжници. Грийнуей е осъден в Англия и превозен в Австралия в 1814г. Тогавашният губернатор Лахлам Маккуари вижда в него отличния архитект. Франсис Грийнуей получава пълно помилване от короната в 1819г. и построява повече от 40 сгради. Казармите на Хайд Парк са най-доброто му постижение. Те са предназначени да побират 600 затворници. Постройката на казармите е триетажна и с интересна архитектура. Сега на първия етаж е разположена галерията „Грийнуей”, която представя временни изложби свързани с историята на това място.Интересен факт е, че доскоро ликът на Франсис Грийнуей е стоял на 10-доларовите банкноти на австралийската валута.

Казармите на Хайд Парк в Сидни са олицетворение на историята на една държава, чието начало започва със заселването на каторжници. Операта в Сидни е другият емблематичен символ на града. Сградата,наподобяваща издути от вятъра корабни платна е открита през 1973 г. За нейния проект датският архитект Йорт Утсон е удостоен с най- престижната награда за архитектура в света Прицкер. През 2007 г. сградата на Операта на Сидни е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Катедралата Сейнт Андрюс и църквата Сейнт Филип са проектирани от Едмънд Блакет и заслужава да се видят. Университетът Сидни, създаден през 1850 г. е най-старият университет в Австралия.

Чудесна гледка се открива от небостъргача „С идни Тауър”, построен в централната градска зона. Много интересна е най-старата част на града-Рокс, от където започнало заселването на Сидни. В Сидни има множество паркове и градини. В Централния бизнес район това са Китайската градина на приятелството,Хайд Парк,Домейн и Кралските ботанически градини. Таронга зоо е една от най- популярните зоологически градини в света.Тук на животните са предоставени условия на живот, близки до естествената им среда. В района на града има около 70 плажа един от които е известният Бонди Бийч. След толкова много неща, които могат да се видят в Сидни, хубаво е да се направи една екскурзия до Големите сини планини, намиращи се в западните части на града.

Тук в Сидни се провеждат 27-те летни олимпийски игри през 2000 г. Градът често е обявяван за един от най –красивите градове на света, заради пристанището си, красивото крайбрежие и топъл климат.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сидни